MojWindows

Spoločnosť ASUS tento rok neostáva pri zemi a svojím ultratenkým a elegantným notebookom ZenBook UX305 sa snaží konkurovať všetkým konkurenčným ultrabookom. Triasť by sa mal aj MacBook Air od spoločnosti Apple, ktorý disponuje veľmi podobnými špecifikáciami, no je o zhruba 500 eur drahší. Zariadenie na pohľad vyzerá veľmi dobre a pôsobí elegantným dojmom vďaka typickému motívu sústredených kruhov, ktoré sú vyrezané do hliníkového tela a prémiové spracovanie podčiarkujú diamantom brúsené hrany. Pozrieme sa teda, ako si počínal u nás v redakcií.

Konštrukcia | Štíhlosť a elegancia

ZenBook UX305 disponuje hliníkovou konštrukciou a jeho hmotnosť len 1.2 kg a hrúbka 1.2 cm ho robia najštíhlejším a najlahším 13.3 palcovým notebookom s QHD + displejom na svete. V mnohých ohľadoch pripomína konkurenčný MacBook Air od spoločnosti Apple. Obidva notebooky totiž majú veľmi podobný dizajn a špecifikácie. Nemožem si pomôcť, ale ASUS očividne okopíroval dizajn od Apple čo nemusí byť na škodu, pretože pôsobí veľmi dobre, no nedostatok kreativity môže mať za následok to, že si zákazníci budú zamieňať ZenBook práve s produktami od spoločnosti Apple. Možno to bol zámer, no v tom prípade ASUS dosť riskoval.

SAMSUNG CSC

Poďme ale ďalej. Po otvorení sa nám naskytne pohľad na enormne veľký touchpad, ktorý poskytuje používateľovi multidotykové gestá a pohodlné ovládanie zariadenia. Klávesnica je už tradične kvalitne spracovaná ako sa na ultrabook produkty patrí. Skutočným skvostom však je matný QHD + displej s rozlíšením 3200 x 1800 bodov a jemnosťou 276 ppi (pixel na palec), o ktorom si bližšie povieme neskôr. Nad obrazovkou je umiestnená webkamera s HD rozlíšením a vstavaným mikrofónom. Ich využitie je možné pri konferencných hovoroch alebo videohovoroch pomocou aplikácie Skype.

SAMSUNG CSC

Ľavá hrana odhaľuje 2 x USB 3.0 porty spolu s čítačkou pamäťových SD kariet. Pravá hrana na druhej strane disponuje ďalším USB 3.0 portom, micro HDMI portom, 3.5 audio jackom na pripojenie externých slúchadiel a nakoniec zásuvkou napájacieho adaptéra. Na spodnej strane zase nájdeme vývody pre stereo reproduktory, ktoré sú umiestnené po stranách. ASUS ich výborne strategicky umiestnil, a tak zaručil veľmi dobré šírenie zvuku.

Celkovo musíme pochváliť ASUS za prácu, ktorú odviedol na tomto ultrabooku po konštrukčnej stránke. Páči sa nám jeho dizajn, nízka hmotnosť a štíhlosť, pretože vďaka týmto výhodám sa veľmi dobre prenáša a stáva sa z neho výborný spoločník na cesty.

Displej | Nádherný jemný obraz a výborné zobrazenie farieb

ZenBook UX305 disponuje už vyššie spomínaným matným 13.3 palcovým Quad HD + (3200 x 1800 px) displejom, ktorý ponúka zákazníkovi veľmi dobrú jemnosť obrazu, čo sa prejaví hlavne pri sledovaní filmov vo vysokom rozlíšení alebo prácou s grafickým obsahom.

SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

178 stupňové pozorovacie uhly sú vítaným bonusom, pretože zobrazený obsah s vami môžu sledovať ostatní aj s veľmi neprirodzeného uhla. Tým, že je displej matný sa obsah neleskne a je dobre vnímateľný. Na zariadení sme spustili aj 4K (3840 x 2160 px) vzorku videa Big Buck Bunny pri 60 fps a výsledok bol veľmi dobrý. ZenBook totiž disponuje výborným podaním farieb a zlepšuje tak zážitok zo sledovania filmov a videí.

Subjektívne môžeme tvrdiť, že displej je tým najlepším prvkom, čo sa do kvality a zobrazenia týka, na tomto zariadení. K tomuto názoru sa však určite pridá aj nie malá hŕstka používateľov.

Výkon | Poradí si aj s náročnejšou hrou

Najväčším pozitívom, čo sa týka výkonu tohto zariadenia, je určite jeho procesor. Ide totiž o dvojjadrový čip Intel Core M 5Y71 s frekvenciou 1.2 GHz, najnovšou architektúrov Broadwell a TurboBoostom až 2.9 GHz. Tento údaj rozhodne stojí za to. ZenBook sa vďaka nemu dokáže pretransformovať z kancelárskeho ultrabooku na zariadenie, ktoré si poradí aj náročnejšiu hru behom sekundy. Takéto špecifikácie by sme určite od jedného z najtenších zariadení na svete neočakávali. Sú však veľmi príjemným prekvapením a sme radi, že sa výrobca rozhodol zákazníkom poskytnúť výkon, o ktorom môžu snívať aj zariadenia, ktoré sú o 300 eur drahšie než testovaný ZenBook.

Prekvapenia pokračujú v podobe operačnej pamäte RAM, ktorá má v tomto prípade kapacitu až 8 GB, takže o multitasking si netreba robiť starosti. Zariadenie taktiež disponuje integrovanou grafickou kartou Intel HD Graphics 5300 a 128 GB uložiskom v prípade testovaného modelu. UX305 totiž môže disponovať SSD uložiskom do veľkosti až 512 GB. Za takýto model si však zákazník bude musieť priplatiť nemalú čiastku. V dnešnom svete Cloud uložísk však už až tak nezáleží na veľkosti interného disku, pretože všetky dáta si môžeme ukladať práve na spomínaný Cloud a mať ich tak kdekoľvek dostupné.

Operačným systémom je zariadenia je Windows 8.1 a o výdrž sa stará 45 Whr 3-článková polymérový batéria, ktorej výdrž je priam skvostná. Pri väčšom zaťažení sa ZenBook do veľkej miery zahrieva, no napriek tomu je veľmi tichý, pretože sa chladí pomocou pasívneho chladenia, ktoré však koniec koncov nie je také efektívne. Notebook si poradil aj s hrou Heroes of Storm na plnom rozlíšení a stredných detailoch. Na zariadení sme vyskúšali aj bechmark testy 3DMark a GFXBench, ktorých výsledky vám ponúkame na obrázkoch nižšie.

3dmark

b5

b6

S výkonu ZenBooku UX305 máme dobrý pocit, pretože ponúka slušný pomer cena výkon. Znovu zdôrazňujeme veľký prínos Intel Core M procesora a 8 GB kapacitu operačnej pamäte. Tieto špecifikácie sa výborne dopĺňajú a robia ZenBook konkurencieschopným na trhu.

Operačný Systém | Windows 8.1

1

 

ASUS ZenBook UX305 disponuje podľa očakávania operačným systémom Windows 8.1, do ktorého ASUS nainštaloval zopár svojich aplikácií napr. na aktualizácie alebo šetrič displeja. Okrem toho je tu nájdeme ešte kancelársky balík Office 365, Skype, OneNote a podobne.

Odhliadnúc od extra ASUS aplikácií je to v podstate štandardná verzia operačného systému Windows 8.1, ktorú má už pomaly každý z vás nainštalovanú na svojom zariadení. Mnohokrát sme ju už v našich recenziách opisovali, a tak nie je potrebné znova prechádzať cez všetky detaily.

Multimédiá | Výborný obraz a kvalitný priestorový zvuk

ZenBook UX305 vyniká pri pozeraní filmov alebo praci s grafickým obsahom práve vďaka kvalitnému displeju. Jeho vysoké rozlíšenie zvyšuje pôžitok z pozerania videí a určite ho odcenia aj ľudia, ktorí pracujú napr. s Photoshopom, pretože vysoké rozlíšenie a veľmi dobré podanie farieb, im uľahčí editovanie fotografií alebo vytváranie webdizajnu. Vďaka 178 stupňovým pozorovacím uhlom si s vami môžu pozeranie filmov užiť aj ostatní a nemusia sa neprirodzene nakláňať, aby lepšie videli na obsah.

Šírenie zvuku je na tomto zariadení taktiež na vysokej úrovni, a to vďaka technológií Bang & Ofusen. Výrobca totiž do tohto ultrabooku namontoval dvojicu reproduktorov, ktoré sú strategicky umiestnené po stranách v spodnej časti zariadenia. Jediná vec, ktorá trošku kazí zážitok z počúvania hudby je nedoladená hlasitosť. Na nižších číslach totiž nevynikne výborný priestorový zvuk. Je teda potrebné prehrávať hudbu na stredne vysokej alebo najvyššej hlasitosti. Ak si ale chcete užiť zážitok z počúvania hudby aj na nižšej hlasitosti, stačí si do ZenBooku pripojiť externé slúchadla a je po probléme.

 

Batéria | Výborná výdrž

Výdrž batérie je to, čo z tohto notebooku v skutku robí atraktívne zariadenie. 45 Whr 3-článková batéria totiž vie vyprodukovať až 8 hodinovú výdrž pri plnohodnotnom používaní. Pozrime sa na zopár príkladov používania a nameranú výdrž.

Pri 20 percentnom jase a bežnom používaní (kancelárske aplikácie, Wi-Fi pripojenie, surfovanie na internete) je totiž schopná používateľovi poskytnúť až 8 hodín výdrže. Pri 40 percentnom jase je to niečo vyše 7 hodín. Väčšie zaťaženie si vyberie svoju daň a notebook vydrží zhruba 4 hodiny. Ľudia, ktorí siahnu po tomto zariadení však na ňom určite nebudú hrať hry od rána do večera, ale skôr ho využijú pre kancelárske učely. Výdrž by sa tak mala pohybovať na hranici 8 hodín, čo je veľmi dobré číslo.

Niektorí používatelia by si povedali, že 8 hodín nie je až taký dobrý údaj. Musíme však brať do úvahy QHD + displej, ktorý si vie vybrať vysokú daň na výdrži batérie. Tým pádom sú namerané hodnoty veľmi priateľné. Výdrž môže príjemne prekvapiť, ale aj sklamať v závislosti od aktivít vykonávaných na zariadení. Pri vysokom zaťažení ZenBook môže byť radený medzi akýkoľvek iný notebook, no pri bežnom zaťažení ostatným zariadeníam vytrie kocúra.

Hodnotenie

ASUS ZenBook UX305 je podľa našeho skromného subjektívneho názoru kvalitným, výkonným a nie prehnane drahým zariadením. Ako sme už spomínali pomer cena a výkon je v jeho prípade dobre vyvážený. Každého zákazníka určite osloví jeho nízka hmotnosť a štíhlosť, ktoré dopĺňa atraktívny dizajn v hliníkovom tele. Veľkým pozitívom je výkonný Intel Core M procesor a 8 GB kapacita operačnej pamäte RAM. Trochu nás ale zaráža nápadná podobnosť s MacBookom Air od spoločnosti Apple. Každá spoločnosť by totiž mala mať vlastný dizajn, aby sa odlíšila od konkurencie, pretože v opačnom prípade si ju budú používatelia zamieňať s inou značkou. Poteší aj veľmi dobrá výdrž batérie a nesmieme zabudnúť na to najlepšie. Displej je určite najväčším pozitívom pre jeho QHD + rozlíšenie, výborné pozorovacie uhly a kvalitné reálne podanie farieb. Nesmieme zabudnúť ani na veľký touchpad, ktorý zaistí pohodlné manipulovanie v operačnom systéme a oddelené ploché klávesy, ktoré sú precízne namontované a dostatočne veľký priestor medzi nimi zaručuje, že používateľ nikdy nestlačí zlú klávesu. ASUS ZenBook UX305 si v slovenských e-shopoch viete zakúpiť už za cenu začínajúcu na hranici 741 €.

Plusy

  • QHD + displej
  • výkon
  • konštrukcia, nizka hmotnosť/rozmery
  • výdrž batérie

Mínusy

  • nedoladená hlasitosť reproduktorov
15.06.2015

+