MojWindows

Spoločnosť Lenovo dnes oslavuje uspešný miľník v podobe 10. rokov od akvizície počítačového biznisu IBM. Práve tento krok totiž urobil z čisto čínskeho výrobcu počítačov, globálneho hráča na trhu a postavil ho do pozície, v ktorej sa nachádza dnes. Za uplynulú dekádu totiž Lenovo spravilo veľký krok vpred. Podarilo sa mu stať jednotkou na trhu z počítačmi, trojkou medzi smartfónmi a to isté platí aj na trhu s tabletmi a x86 servermi. Predseda a CEO spoločnosti Lenovo, Yang Yuanging, tvrdí:

Akvizícia PC divízie IBM takpovediac cez noc transformovala Lenovo na skutočne globálnu spoločnosť a zmenila nielen Lenovo, ale celé toto odvetvie. Od toho času sme prekonali mnohé prekážky a ťažkosti – a mnohých skeptikov – aby sme sa stali poprednou svetovou spoločnosťou v oblasti PC a jednou z najinovatívnejších spoločností v oblasti personálnych technológií. A navyše, táto akvizícia vybudovala základy pre našu expanziu do nových produktov, ako sú smartfóny, tablety, servery a teraz aj náš vlastný ekosystém a tieto motory rastu podporuje úspech nášho prvého veľkého obchodu.

Pred svojou akvizíciou PC biznisu od IBM v roku 2005 bolo Lenovo na 9. mieste v celosvetovom PC odvetví s trhovým podielom vo výške 2,3 percent a ročným obratom len 3 miliardy USD. V roku 2015 sa Lenovo dostalo na 1.pozíciu v celosvetovom odvetví počítačov s trhovým podielom 20 percent a obratom zhruba  39 miliárd USD.  Za uplynulých 10 rokov sa v tejto spoločnosti stalo množstvo vecí a tu je ich krátky zostrih:

  • Akvizícia PC biznisu od IBM, vrátane produktov ThinkPad (2005)
  • Uvedenie celosvetovo prvých počítačov pod značkou Lenovo (2006)
  • Sponzoring Olympijských hier v Pekingu dodávkou 20,000 kusov infraštruktúry a hardvéru; vstup na globálne trhy spotrebiteľských prenosných počítačov a stolových počítačov; vytvorenie ThinkPad X300, ktorý časopis BusinessWeek nazval “najlepším prenosným počítačom všetkých čias ” (2008)
  • Založenie JV partnerstva s NEC a Compal a akvizícia Medion (2011)
  • JV partnerstvo s EMC a akvizícia Stoneware a CCE (2012)
  • Uvedenie multirežimového počítača YOGA (2012)
  • Pozícia lídra medzi výrobcami PC na celom svete; spustenie predaja smartfónov mimo Číny; a uvedenie interpersonálneho počítača so stolovým počítačom Horizon table PC (2013)
  • Ukončenie akvizície spoločností Motorola Mobility a IBM X86 a uvedenie YOGA Tablet 2 Pro so zabudovaným projektorov (2014)
  • 100 miliónov predaných laptopov ThinkPad (2015)

Klobúk dole pred tým, koľko toho Lenovo stihlo za uplynulú dekádu a do akej pozície sa za túto dobu vypracovalo. Čínsky gigant však nehodlá poľaviť vo svojej snahe inovovať všetko okolo seba a vytvárať stále nové a nové riešenia ako pre organizácie, tak pre bežného používateľa. Nám už ostáva len hádať, kde sa bude Lenovo nachádzať za ďalšiu dekádu a čo všetko nám priebehu nasledujúcich rokov prinesie.

 

Zdroj: Tlačová správa

01.05.2015

+