MojWindows

Mnoho z vás čitateľov nášho portálu je oboznámených z históriou počítačov. Vieme, že kedysi to bývali obrovské stanice, ktoré zaberali aj dve poschodia v budove. Jedným z dôvodov prečo boli také veľké boli aj pevné disky. V roku 1956 totiž pevný disk nevyzeral tak, ako ho poznáme dnes – malá obdĺžniková škatulka, ktorá má kapacitu aj 6 TB. V minulosti totiž pevné disky vyzerali ako cylindre a mali kapacitu 5 MB.

Moorov zákon tvrdí, že počet integrovaných obvodov sa každé dva roky zdvojnásobí. Znamená to teda, že v súčasnosti používame svoje smartfóny a tablety, ktoré sú výkonnejšie než superpočítače 80. rokov, ktoré mimochodom zaberali celé poschodie. Mierka sa teda výrazne zmenila. Jeden z dôvodov, prečo dnes máme k dispozícií také malé a výkonné zariadenia je aj veľkosť pevných diskov. Pevný disk, ktorý tvarom pripomína súčasné úložiská sa prvýkrát objavil v roku 1988.

Je to teda už 27 rokov. Verejnosť však zažije ďalší šok v evolúcií pevných diskov, keďže spoločnosť Samsung pripravuje vrstvené pevné disky, ktoré budú veľkosťou porovnateľné s operačnou pamäťou RAM, no budú dosahovať veľkosť až neuveriteľných 512 GB. Ušetria tak množstvo miesta a otvoria dvere pre nové a nevídané zariadenia. Pre lepšiu predstavu, koľko pevné disky prešli za skoro 70 rokov vám ponúkame zaujímavú ilustráciu.

pevne_disky_evolucia

18.05.2015

+