MojWindows

V redakcií sme vyskúšali najnovšiu verziu Windows 10 Preview pre smartfóny, ktorá vyšla v piatok 10. apríla na zariadení Nokia Lumia 1520, ktorá posledným updatom získala podporu preview. V nasledujúcich riadkoch si popíšeme presný postup, ako tento systém nainštalovať a následne aj odinštalovať zo zariadenia a pridáme aj vlastné dojmy z inštalácie.

Inštalácia

V prvom rade musíte byť zaregistrovaný na stránke Windows Insider programu. Pokiaľ ste tak ešte neurobili a chcete mať Windows 10 Preview aj na vašom smartfóne, zaregistrujte sa na tejto stránke pomocou vášho Microsoft účtu. Následne sa pred vami objaví možnosť inštalácie Preview pre smartfóny alebo počítače. Zvolíme teda smartfóny. Ďalším krokom je nainštalovanie Windows Insider aplikácie z windows phone store.

insider

Po úspešnom nainštalovaní Windows Insider programu, aplikáciu spustíme a získame pre náš smartfón najnovšiu verziu Windows 10 Preview pre smartfóny. Aplikácia dokonca varuje používateľa pred prípadnou stratou záruky alebo dát v zariadení. Určite odporúčame zálohovať všetky dáta v telefóne predtým, ako sa pustíte do celého procesu.

1 2 3

4 5

Po ukončení sťahovania sa telefón reštartuje a začne sa nahrávať nová verzia operačného systému, čo chvíľu potrvá. Po úspešnom nainštalovaní je len potrebne ponastavovať zopár detailov, no skoro všetky nastavenia, ktoré si prinesiete z WP 8.1 vám systém prenesie do WP 10. Pozor! Opačným smerom toto neplatí, a preto sme vás upozorňovali na zálohovanie všetkých dát. Pri návrate na WP 8.1 totiž používateľ stratí všetky nastavenia a súbory. Dúfame, že tento nedostatok Microsoft v dohľadnej dobe vyrieší. Naše skúsenosti s inštaláciou Windows 10 Preview nie sú najlepšie, pretože systém na prvýkrát nefungoval správne a nebolo možné s ním vôbec manipulovať. Práve preto sme ho museli preinštalovať a vďaka bohu momentálne funguje podľa predstáv.

Odinštalovanie

Odstránenie Windows 10 Preview zo svojho zariadenia v prípade nespokojnosti alebo iného nevýdaného dôvodu sa realizuje nasledovne. Je potrebné si na počítač nainštalovať nástroj s názvom Windows Phone Recovery Tool a následne spárovať smartfón s počítačom. Následne aplikácia preinštaluje operačný systém späť na Windows Phone 8.1, čo znamená, že odinštaluje Preview a stiahne pre vás WP 8.1, takže nemusíte robiť vôbec nič. Opäť pripomíname, že týmto procesom stratíte všetky dáta v telefóne, takže je nevyhnutná ich záloha. Pokiaľ však nechcete podstupovať celý tento proces, počkajte si na oficiálnu verziu Windows 10 pre smartfóny, ktorá zavíta na trh už toto leto.

13.04.2015

+