MojWindows

SSD uložiská a Flash zariadenia sa už čoskoro stanú lacnejšími a budú disponovať väčšou kapacitou vďaka novej technológií, ktorú ohlásili spoločnosti Toshiba a Intel. Obe totiž odhalili nové 3D NAND pamäťové čipy, ktoré sú naukladané vo vrstvách. Tým pádom sa aj rapídne zdvihne kapacita, čo u jednovrstvových čipov, ktoré sa dnes používajú, nie je možné.

Toshiba tvrdí, že vytvorila prvý 48 vrstvový NAND na svete, ktorý v sebe má 16 GB čip so zvýšenou rýchlosťou a spoľahlivosťou. Táto japonská spoločnosť je v prvom rade vynálezcom flash pamäte. Momentálne výrobcom poskytuje vzorky, ktoré budú využívané ako základ pre masovú výrobu nových flash zariadení, no neuvidíme ich ešte minimálne rok. V tom istom čase Intel ohlásil svoj 32 vrstvový NAND, ktorý však tiež dorazí na trh pravdepodobne až budúci rok. Intel dokonca mieri ešte vyššie ako Toshiba a implementuje do týchto noviniek 32 GB čipy s tým, že ohlásil aj príchod 48 GB verzie. Tieto čipy by mohli byť použité na výrobu PCIe SSD uložísk do kapacity až 3.5 TB a 2.5 palcových SSD uložísk do kapacity až 10 TB.

Toshiba a Intel teda čoskoro budú konkurovať spoločnosti Samsung, ktorá 3D NAND technológiu využíva najdlhšie. Všetky tieto preteky v zbrojení budú len prospešné pre bežného používateľa, pretože čím viac takýchto SSD diskov zavíta na trh, tým nižšie pôjde cena a klasické HDD uložiská budú musieť spať s jedným okom otvoreným a bojovať o prežitie.

Zdroj: engadget

29.03.2015

+