MojWindows

Spoločnosť Microsoft má v pláne radikálne prebudovať webový prehliadač v najnovšom operačnom systéme Windows 10. Ako už vieme starý prehliadač Internet Explorer bude taktiež v tejto verzií OS prístupný, no skôr ako pripomienka starých časov. Nový prehliadač s kódovým názvom Spartan bude predstavovať budúcnosť prehliadačov v spoločnosti Microsoft. Sú v ňom totiž zakomponované mnohé nové funkcie, ktoré ho skôr približujú k populárnemu prehliadaču Google Chrome. Jeho rozhranie je jednoduché a umoňuje používateľovi ľahkú orientáciu a prácu s ním.

Nové vlasnosti, ktorými bude Spartan disponovať totiž zatiaľ nemá žiadny konkurenčný webový prehliadač. Hlavnou zmenou, ktorá príde v tomto prehliadači je komentovanie stránok a následné ich odoslanie priateľom alebo kolegom. Služba webové poznámky bude poháňaná OneDrive uložiskom, čo znamená, že poznámky budú uložené v kópií danej web stránky a pristupovať sa k nej bude dať s každého prehliadača a aj z inej platformy. Zdieľaním týchto poznámok môžu ďalší používatelia pridať aj svoje a následne ich aj editovať. Môžeme si to predstaviť aj ako Google dokument, v ktorom má každý editovacie právo a tým pádom môže meniť alebo pridávať obsah v danom súbore.

Druhou novinkou je integrácia digitálnej asistentky Cortana. Microsoft plánuje využiť túto funkciu napr. k sledovaniu zásielok, za účelom rezervácie hotela alebo iných dát, ktoré požadujú adresu. Ak by napríklad používateľ do vyhľadávania zadal British Airlines, tak sa automaticky zobrazia sledované lety a používateľ si môže následne pozrieť stav daného letu. Cortana vyhľadávanie však dostane aj svoju vlastnú kartu, z ktorej bude môcť používateľ vyhľadávať veci záujmu. Cortana totiž je akýmsi nahradením Bing vyhľadávacích metód, ktoré fungujú v prehliadači Internet Explorer.

Medzi ostatné funkcie patrí napr. zoskupovanie väčšieho množstva kariet, ktoré zabraňuje neprehľadnému prostrediu. Používateľ si teda môže oddeliť súkromné od pracovných kariet a výrazne si uľahčiť prácu s prehliadačom. Microsoft dokonca pôvodne plánoval pre tento prehliadač aj upravenie jeho prostredia, tak aby odrážal osobitý štýl každého používateľa zvlášť. Táto funkcia však dorazí asi až s ďalšími aktualizáciami po jeho predstavení a implementovaní do operačného systému Windows 10. Spartan bude dostupný na Windows Store pre mobily, tablety a počítače, čiže Microsoft bude môcť pravidelne dodávať jeho aktualizácie všetkým používateľom a nebude sa tak obmedzovať len na tie systémové. Viac informácií by sme sa mali dozvedieť už 21. januára na špecialnej udalosti, na ktorej Microsoft prinesie ďalšie novinky, ktoré sa týkajú operačného systému Windows 10 a jeho aplikácií.

Zdroj: theverge

09.01.2015

+