MojWindows

Spoločnosť Samsung predstavila nový extrémne rýchly a úsporný PCIe SSD s názvom Samsung SM951. Táto nový rad SSD od Samsungu bude prevažne určený pre ultra tenké zariadenia, ktoré nemajú priestor pre veľké veci. Ultra malé disky budú dostupné vo veľkostiach od 128 GB do 512 GB, čo je už veľmi obstojné množstvo dát na vec, ktorá veľkosťou aj tvarom pripomína operačnú pamäť RAM. Jeeho Baek, Senior viceprezident Memory marketingu v spoločnosti Samsung povedal:

Uvedením tohto energeticky efektívneho, vysokorýchlostného PCIe SSD pomáhame urýchliť rast trhu s ultratenkými notebookmi. Aj naďalej chceme pokračovať vo vývoji a uvádzaní SSD diskov novej generácie, ktoré sa vyznačujú vysokou hustotou, vylepšeným výkonom a zvýšeným rozlíšením, a spoločne s tým posilňovať našu obchodnú konkurencieschopnosť na globálnom trhu SSD.

Samsung SM951 podporuje ako aj rozhranie PCIe 3.0, tak aj PCIe 2.0, čo z neho okamžite robí univerzálnejší disk. V druhom spomínanom rozhraní SM951 dosahuje sekvenčné čítanie o rýchlosti 1 600 MB/s a zapisovanie až 1 350 MB/s, čo je trikrát rýchlejšie ako u najnovšieho SSD s rozhraním SATA. V prípade novšieho rozhrania PCIe 3.0 tieto čísla ešte stúpajú. Sekvenčná rýchlosť čítania sa totiž pri ňom vyšplhala na hranicu 2 150 MB/s a zapisovanie to dotiahlo až na 1 550 MB/s. Tieto čísla symbolizujú približne štyrikrát vyššie hodnoty ako na bežnom SSD s rozhraním SATA.

Čo sa týka energie, tak Samsung SM951 si vystačí len s 1 wattom 450 MB/s sekvenčného čítania a pri 250 MB/s sekvenčného zapisovania. Znamená to, že si tento disk polepšil o 50 % oproti ostatným. Rozmerovo predstavuje asi len sedminu z klasického 2.5 palcového SSD a váži len 6 gramov. PCIe SSD od spoločnosti Samsung predstavujú určite veľký krok vpred medzi internými uložiskami ako v prenosných, tak aj stolových zariadeniach pre svojú rýchlosť veľkosť a úspornosť.

Zdroj: Tlačová správa

13.01.2015

+