MojWindows

Spoločnosť HP opäť raz dokázala, že je prieborníkom v oblasti počítačových technológií a vytvorila 3D monitor s názvom HP Zvr, ktorý dokáže zobraziť množstvo objektov a používateľ s nimi môže manipupovať pomocou 2D stylusu. Samozrejme, k tomuto procesu sú potrebné 3D okuliare. Stylus má v sebe dokonca zabudovaný motorček, ktorý reálne simuluje napr. tlkot virtuálneho srdca, takže človek sa veľmi priblíži skutočnosti.

Čo však táto novinka od HP nedokáže, je konkrétne objekty chytiť holou rukou. Pre tento účel zatiaľ bude musieť stačiť spomínaný stylus. Displej funguje tak, že sleduje pohyb hlavy používateľa a prispôsobuje obraz tomuto pohybu. Má v sebe zabudovaných množstvo senzorov, ktoré sa o tento úkon starajú. Samozrejme vzialenosť, do ktorej sa môže používateľ pohnúť, aby ho senzory stále zachytávali, je obmedzená. Pero, pomocou ktorého dokáže používatľ manipulovať s objektami na obrazovke vysiela lasér priamo na monitor a vďaka stačeniu tlačidla na spomínanom pere dokáže uchytiť objekt a presúvať ho podľa uváženia.

HP_Zvr__Left_Facing_2.0

HP Zvr si určite nájde miesto vo vede alebo technike, ale predovšetkým ako vzdelávací nástroj. Vďaka schopnosti zobrazovať rôzne objekty, ako napr. orgány ľudského tela, môže služiť ako výborná demonštrácia ich funkčnosti na hodinách anatómie. Pomocou stylusu totiž používateľ vie objekt rozdeliť podľa vrstiev a tým pádom zobraziť presnú anatómiu daného orgánu. HP Zvr bude dostupný na jar tohto roka a jeho cena by sa mala pohybovať na hladine 4000 $. Pre lepšie pochopenie, ako Zvr funguje vám ponúkame aj prezentačné video.

 

Zdroj: theverge

06.01.2015

+