MojWindows

Spoločnosť Microsoft konečne opravila chybu, ktorá existovala na každej verzií operačného systému Windows už od uvedenia Windows 95 pred takmer 19 rokmi. Na prítomnosť tejto chyby upozornila Microsoft spoločnosť IBM v máji tohto roka.

Ide o veľmi zriedkavú chybu, ktorá umožní útočníkovi cez Internet Explorer na diaľku odoslať nakazený kód a spôsobiť tak užívateľovi ujmu, len tým, že ho donúti kliknúť na konkrétny URL odkaz. IBM tvrdí, že tento útok je možný uskutočniť na aplikácií Internet Explorer 3.0 a vyššie. Robert Freeman, ktorý pracuje v spoločnosti IBM ako výskumník tvrdí:

Táto zraniteľnosť systému bola na očiach už dlhú dobu napriek opraveniu niekoľkých ďalších chýb v tej istej Windows knižnici.

Microsoft sa teda pustil do opráv na verziách Windows 8.1, 8, 7 a Vista. V tomto roku však prestal podporovať verziu Windows XP. Používatelia, ktorí ešte disponujú touto verziou operačného systému od spoločnosti Microsoft tomuto riziku napadnutia budú musieť čeliť aj naďalej. Táto chyba je veľmi nebezpečná, takže sa rozhodne oplatí prijať túto aktualizáciu, ktorú Microsoft ponúka.

Zdroj: theverge

14.11.2014

+