MojWindows

Už si asi ani nepamätáme, kedy stolové počítače priniesli používateľom niečo nové, čo by každého ohromilo a povedali by si, že takéto zariadenie sa oplatí mať doma. Spoločnosť HP však v New Yorku predstavila inovatívny desktop, ktorý rozhodne má čo ponúknuť. Jeho názov je HP Sprout a kombinuje v sebe hneď niekoľko noviniek naraz.

1

Zariadenie vyzerá tak trochu ako mimozemšťan medzi počítačmi, no keď sa na tento desktop pozrieme bližšie, zistíme, že je veľmi praktický. Prvou vecou, ktorá ho odlišuje od konkurencie je osvetlenie, ktoré je umiestnené na vrchu 23 palcového monitora. V ňom je zabudovaný DLP projektor a 14 megapixelová kamera, ktorá sníma povrch pred počítačom. Pred desktopom je umiestnený 20 palcový dotykový materiál, ktorý nahradil funkciu tradičnej klávesnice a myšky.

2

Zariadenie beží pod upravenou verziou operačného systému Windows 8.1. Projektor premieta obraz, ktorý sa zobrazuje na displeji monitora na dotykový materiál umiestnený pred počítačom a vytvára horizontálne dotykové rozhranie. Samozrejme, keď nadídete rukou nad dotykový materiál, ruka vrhá tieň, no inštrukcie, ktoré pomocou vašej ruky vyšlete do počítača cez dotykovú plochu sú rovnaké, ako by ste pracovali na vašom tablete alebo smartfóne.

Celý proces je taký jednoduchý. Využiť toho sa dá napr. pri upravovaní fotiek, ktoré sa teraz dajú veľmi ľahko otáčať, zmenšovať alebo zväčšovať len pomocou dotykového materiálu, na ktorý projektor vrhá obraz z displeja.

3

To však nie je všetko, pretože túto dotykovú plochu je možné využiť ako skener, ktorý dokáže digitalizovať predložené fotky alebo dokumenty. Projektor dokáže digitalizovať aj 3D objekty ako napr. hračky. Vie ich totiž zachytiť ako 2D objekt, čiže obkreslí jeho obvod alebo ako 3D objekt, ktorý už v počítači možno otáčať a prezerať. Zatiaľ však vie v 3D formáte zachytiť len jednu stranu skenovaného objektu. HP tvrdí, že 360 stupňový formát pridá o niekoľko mesiacov.

4

Na HP Sprout je dokonca možné hrať hry a následne zariadenie pôsobí ako zväčšené Nindendo 3DS. HP dokonca tvrdí, že bude možné hrať počítačový šach s virtuálnou šachovnicou a reálnymi šachovými figúrkami umiestnenými na dotykovej ploche.

V podstate sa jedná o zariadenie, ktoré v sebe kombinuje vlastnosti desktopu, tabletu a tlačiarne v jednom. Používateľ totiž môže pred tento počítač predložiť akýkoľvek predmet, ktorý sa následne zoskenuje, upraví a vytlačí. Tlačenie výtvorov je možné na klasickej 2D tlačiarní alebo 3D tlačiarni, ktorá je však omnoho drahšia.

Vytvorenie takéhoto zariadenia však nebolo ľahké, Jeho vývoj trval 5 rokov a spoločnosť HP ho premenila na komerčne sa predávajúce zariadenie za obdivuhodných 18 mesiacov. HP Sprout bude stáť zhruba  1899 $ a dostane sa do predaja 9. novembra.

Spoločnosť Hp však nechce nič uponáhľať, a tak sa rozhodla, že desktop uvedie do predaja len v 80-tich maloobchodoch. Táto novinka má určite, čo ponúknuť, aj keď nepatrí medzi najlacnejšie zariadenia, no určite osloví množstvo zákazníkov po celom svete.

Zdroj: fastcompany

07.11.2014

+