MojWindows

Konvertibilný ultrabook Lenovo Yoga Pro 3, ktorý sa po otočení displeja o plných 360 stupňov stane tabletom, je vlajkovou loďou výrobcu. Má úctyhodné parametre a to všetko v príjemne tenkom a ľahkom tele.

Konštrukcia

S notebookom Lenovo Yoga Pro 3 môžete pracovať až v štyroch rôznych režimoch, medzi ktoré patria režimy notebook, stand, tend a tablet. Okrem prvej možnosti sú všetky ostatné určené pre ovládanie dotykom, kedy sa klávesnica aj touchpad sa vypnú. Správnosť zobrazenia v horizontálnej či vertikálnej polohe zabezpečuje akcelerometer.

lenovo yoga pro 3_10

O to, aby ste veko displeja mohli ľubovoľne otáčať, sa stará šesť hliníkových pántov, ktorých pevnosť musíme pochváliť. Je to dobrá zmena oproti predchodcovi, ktorý mal pánty len dva a navyše iba plastové.

Čo sa týka konštrukcie, tá v sebe kombinuje plast a hliník, ktorý je na povrchu zariadenia. Spracovanie je na vysokej úrovni. Okolie klávesnice má na dotyk príjemný perforovaný povrch pokrytý soft-touch materiálom, takže sa na ňom nezachytávajú žiadne odtlačky či iné nečistoty.

Samotná konštrukcia je pevná a nevydáva žiadne vŕzganie ani pri silnejšom stláčaní. Hrany do seba dokonale lícujú a je vidieť, že výrobca si dal skutočne záležať na tom, aby používateľský zážitok bol čo najlepší.

Lenovo Yoga Pro 3 je ešte tenší a ľahší ako je predchodca. Už na prvý pohľad vás zaujmú jeho tenké línie. Rozmery tejto horúcej novinky sú 330 x 228 x 12,8 milimetra, pričom hmotnosť činní len 1,19 kilogramu. V praxi to znamená, že pohodlne vojde do tašky na notebook spolu s nabíjačkou a pri nosení vás výrazne nezaťaží.

Ultrabook Lenovo Yoga Pro 3 je jeden z prvých notebookov, ktoré sa nabíjaju prostredníctvom USB. Pre tento účel je určený na žlto zafarbený USB 2.0 port, ktorý je umiestnený na ľavej strane. Samotná nabíjačka má príjemne malé rozmery, avšak kábel ako taký je pomerne krátky.

lenovo yoga pro 3_3

Ľavá strana notebooku ďalej obsahuje USB port 3.0, microHDMI a čítačku pamäťových kariet. Vpravo nájdete vypínacie tlačidlo, ovládanie hlasitosti, druhý USB port 3.0 a 3,5 palcový audio konektor na pripojenie slúchadiel či externých reprákov. Yoga 3 Pro má taktiež úplne nové recovery tlačidlo a aplikáciu Harmony, ktorá si pamätá aké programy majiteľ používa a pomáha urýchliť pracovné tempo.

lenovo yoga pro 3_4

Hlasné reproduktory sú v tomto prípade umiestnené v rohoch spodnej strany a aj napriek tomu, že sú otočené smerom dolu, hrajú naozaj kvalitne a dostatočne hlasno. Na spodnej strane by ste dokovací konektor hľadali márne, čo je škoda v prípade, že ste zvyknutí používať dokovaciu stanicu.

Displej

Lenovo Yoga Pro 3 sa môže pochváliť dotykovým 13,3-palcovým IPS displejom, ktorý má úctyhodné rozlíšenie 3200 x 1800 pixelov. Displej má rovnomerné podsvietenie a naozaj živé farby. Oceniť musíme aj široké pozorovacie uhly.

lenovo yoga pro 3_6

Jedinou nevýhodou, ktorá sa spája so všetkými konvertibilnými ultrabookmi je fakt, že v prípade používania a ovládania dotykom sa na ňom zachytávajú odtlačky prstov. Pripravte sa teda na časté čistenie ochranného sklíčka. Slabiny lesklého povrchu displeja sú zrejmé a pri dennom svetle spôsobujú zrkadlový efekt, tento problém je ale celkom úspešne kamuflovaný nadštandardnou intenzitou podsvietenia.

Klávesnica a ovládanie

Klávesnica je silnou stránkou ultrabooku Lenovo Yoga Pro 3, čo je vlastne príznačné pre drvivú väčšinu zariadení z dielne Lenovo. Na klávesnici sa píše veľmi dobre, pričom oceniť musíme adekvátny zdvih i odozvu tlačidiel, ktoré majú v dolnej časti mierne zaoblený tvar.

Pri písaní v noci si budete pochvaľovať aj rovnomerné podsvietenie tlačidiel, ktoré je možné vypnúť/zapnúť pri kombinovanom stlačení kláves Fn a medzerníka. Škoda, že intenzitu podsvietenia klávesnice nie je možné regulovať, ako je to napríklad pri MacBookoch od Apple.

lenovo yoga pro 3_1

K rozloženiu klávesnice nemáme zásadné výhrady. Azda je dôležité len poznamenať, že Enter je len jednoriadkový a Backspace trochu malý. Zároveň nie sú tieto klávesy umiestnené celkom pri kraji, čo môže niekomu prekážať, keď namiesto Enteru stlačí kláves Home, respektíve namiesto Backspace tlačidlo Delete.

Touchpad je dostatočne veľký, škoda však, že je náchylný na odtlačky prstov a iné nečistoty. Občas taktiež nereaguje na dotyky stopercentne a má problém s gestami. So skleneným touchpadom MacBooku sa rozhodne porovnávať nemôže.

Keďže ide o konvertibilný ultrabook, do hry stále vďaka dotykovému displeju spadá aj ovládanie prostredníctvom dotyku prstov. Osobne mi táto možnosť príde trochu schizofrenická a počas testovania som ju veľmi nevyužíval. V desktopovom režime sú totiž kvôli vysokému rozlíšeniu všetky ikony a tlačidlá primalé na komfortné ovládanie dotykom. Naopak v tabletovom režime rozhrania Windows 8.1 je platforma od Microsoftu na hony vzdialená dokonalosti systému Android či iOS, ale proti gustu žiadny dišputát.

Výbava

Konvertibilný ultrabook Lenovo Yoga Pro 3 využíva už progresívnejšiu čipovú platformu Intel Broadwell, pričom procesorom je Intel core M-5Y70. K tomu sa pridáva 8 GB operačnej pamäte RAM a maximálne 512 GB SSD disk. Čo sa týka bezdrôtového pripojenia, spoľahnúť sa môžete na Bluetooth 4 a samozrejmosťou je aj Wi-Fi 802.11 A/C. Spomenúť je ešte potrebné prednú HD kameru, ktorá sníma obraz v rozlíšení 720p.

lenovo yoga pro 3_7

Na základnú prácu je Lenovo Yoga Pro 3 ako stvorený. Práca s dokumentami je rýchla a bezproblémová. Rovnako žiadne zaváhanie nezaznamenáte pri surfovaní na webe. Najnovší ultrabook od Lenova ľahko zvládne bežné programy či utility. O poznanie horšie to však je s graficky náročnejšími aplikáciami a hrami, ktoré musí notebook spustiť iba na integrovanej grafickej karte. Ak si teda chcete zahrať niektorý z modernejších titulov, budete sa musieť uspokojiť s nižšou kvalitou alebo s občasnými zaváhaniami.

Lenovo Yoga Pro 3 je tichým notebookom a jeho ventilátor nebolo počas testovania skoro vôbec počuť. Otáčky ventilátora sa zvyšovali až pri kontinuálnej práci s niekoľkými náročnejšími programami spustenými naraz, respektíve pri hraní náročnejšej hry. Pri sledovaní FullHD filmov však nebudete fučaním ventilátora nijak rušení. Väčšia záťaž sa mierne odrazí na teplote zariadenia, hlavne v strednej časti a v oblasti pántov.

Batéria

V notebooku Lenovo Yoga Pro 3 je osadená štvorčlánková batéria, ktorej výdrž udáva výrobca na úrovni 9 hodín v pohotovostnom režime. Pri prehrávaní FullHD videa by ste sa podľa výrobcu mali priblížiť 6 hodinám.

My sme počas testovania zaznamenali výdrž batérie okolo 4 až 5 hodín, pričom sme hlavne surfovali na internete a pracovali s viacerými kartami prehliadača Google Chrome, zároveň sme mali zapnutú hudbu a písali tento článok v textovom editore a to všetko pri stopercentnom jase obrazovky.

lenovo yoga pro 3_11

Hodnotenie

Lenovo Yoga Pro 3 je chvályhodným nástupcom minuloročného modelu. Výrobca vylepšil uchytenie pomocou šiestich pántov, pridal hliník na povrch zariadenia, takže novinka vyzerá o čosi luxusnejšie. Už na prvý pohľad nás zaujal svojou tenkosťou a príjemnou hmotnosťou. Pracovalo sa s ním naozaj dobre. Ide o spoľahlivý ultrabook pre biznismenov a naozaj náročných používateľov, ktorí ocenia aj to, že ide o konvertibilné zariadenie, ktoré si môžu vďaka otočnému displeju ľahko premeniť na tablet. Chváliť musíme veľmi jemný displej či pohodlnú klávesnicu. Lenovo Yoga Pro 3 kúpite za približne 1 300 eur, čo je naozaj dosť. V tejto najvyššej triede rozhodne máte z čoho vyberať. Ultrabookov je na trhu neúrekom a zvážiť môžete pri tejto cenovke aj MacBook od Apple.

27.10.2014

+