MojWindows

Nový operačný systém Windows 9 by mal byť oficiálne dostupný niekedy v budúcom roku. Už teraz sa ale špekuluje o novinkách, ktoré prinesie. Medzi významné zmeny bude určite patriť aj návrat tradičného menu Štart, ktoré mnohým užívateľom v najnovších verziách systému chýba. Microsoft prisľúbil túto funkciu pred nejakým časom a teraz sa funkcie a vzhľad menu Štart objavili na novom videu.

Tu je jasne vidieť, ako by malo menu vyzerať. Vrátia sa niektoré tradičné funkcie, ako napríklad zoznam všetkých nainštalovaných programov. Zároveň ale pribudne možnosť pripnúť do menu aplikácie z obrazovky Modern UI a prístup k týmto aplikáciam tak bude možný aj z tradičného desktopového prostredia. Ikony aplikácií bude možné reorganizovať a zároveň aj meniť ich veľkosť. Je možné, že Microsoft zájde až tak ďaleko, že používateľom Windowsu 9 na počítačoch nastaví klasické desktopové zobrazenie za predvolené a prístup k moderným aplikáciám bude umožnený pomocou nového menu Štart.

Vo videu sú demonštrované aj nové funkcie aplikácií, ako napríklad možnosť meniť veľkosť zobrazovaného okna podobne, ako v klasickom zobrazení. To umožní fungovanie moderných a klasických aplikácií vedľa seba, pričom okná môžete presúvať a svojvoľne meniť ich veľkosť. To je vítaný krok vpred v oblasti multitaskingu a neustále narastajúceho rozlíšenia počítačových monitorov, ktoré umožňuje zobrazenie väčšieho množstva obsahu. Nová verzia operačného systému od Microsoftu je očakávaná začiatkom budúceho roka. Už tento alebo budúci mesiac by mala byť uvoľnená vývojárska verzia, ktorá bude demonštrovať funkcie nového Windowsu a umožní programátorom už teraz vyvíjať nové aplikácie.

Zdroj: WinFuture via The Verge

12.09.2014

+