MojWindows

Spoločnosť Kaspersky Lab tvrdí, že sa počet internetových hrozieb na Slovensku v prvej polovici roka 2014 zdvojnásobil, čo je určite veľmi znepokojívá informácia. Zaznamenaných bolo vyše 306 tisíc incidentov na zariadeniach zapojených do siete Kaspersky Security Network. Slovensko tak zostáva na 54. mieste celosvetového rebríčka v počte škodlivých lokálnych webových stránok. Regionálny manažér Kaspersky Lab Jan Sekera hovorí:

„Minulý rok bol mimoriadne aktívny, čo sa týka hrozieb na webe, pričom aj počet lokálnych infekcií rástol. Obidva typy hrozieb by rozhodne nemali byť zanedbávané, keďže môžu viesť k strate času, dát, ale aj peňazí. Firmy aj domáci používatelia by mali tieto hrozby brať do úvahy a postarať sa o svoje počítače a mobilné zariadenia využitím komplexných bezpečnostných riešení, ako aj zodpovedným správaním na webe,“

Narástol taktiež počet lokálnych hrozieb (USB, CD a DVD nosiče) až o 7.9 % nehovoriac o 4.1 % náraste hrozieb pochádzajúcich z webových stránok. Aby sa týmto hrozbám vedelo zabrániť musí sa vypracovať efektívne bezpečnostné riešenie pre firmy s názvom Kaspersky Endpoint Security for Business, v ktorom by bolo jasne stanovené, čo zamestnanci so svojimi zariadeniami môžu a čo nesmú robiť. Toto isté sa týka aj bežných používateľov, ktorí by mali byť vybavený bezpečnostným softvérom ako napr. Kaspersky Internet Security. Samozrejme by používatelia mali dbať na niekoľko základných bezpečnostných pravidiel, pokiaľ sa so svojimi zariadeniami pripájajú na internet.

Prvým je používanie rôznych a zároveň silných hesiel (určite nie svoj dátum narodenia alebo heslo: heslo). Ďalším je vyhýbanie sa podozrivým odkazom a e-mailom, ktoré neobsahujú žiadny predmet alebo podozrivé neoverené súbory. Najdôležitejším však je používanie legálneho bezpečnostného softvéru, ktorý sa pravidelne aktualizuje a používateľ tak predíte prípadným stratám údajov. Spoločnosť Kaspersky Lab okrem iného vytvorila mapu, ktorá simuluje reálne kybernetické hrozby po celom svete. Nájdete ju na tomto odkaze.

Zdroj: Tlačová správa

30.09.2014

+