MojWindows

Spoločnosť Intel predstavila svoj prvý 8-jadrový procesor určený pre stolové počítače. Nový procesor nesie označenie Intel Core i7-5960X Extreme Edition, ktorý bol donedávna známy pod označením Intel Haswell-E. Nový procesor s najnovším čipsetom Intel X99 dokáže využívať pamäť DDR4 a spracovávať až 16 paralelných procesov súčasne.

Novinka je určená do tých najvýkonnejších zostáv, ktoré sú určené zväčša pre hráčov počítačových hier a náročných používateľov, ktorí pracujú s veľkými grafickými a multimediálnymi súbormi či databázami. Počítačových nadšencov určite potešia aj rozsiahle možnosti pretaktovania, vďaka čomu bude možné ešte dodatočne navýšiť už aj tak extrémne vysoký výkon nového procesoru. intel-8-jadro-1

Novinka je súčasťou prerodu desktopu, ktorý bol spoločnosťou Intel ohlásený začiatkom roka. Zdá sa, že Intel to s týmto vyhlásením myslel vážne a nová generácia procesorov je zrejme tým správnym spôsobom, ako znovu nalákať užívateľov na používanie desktopových počítačov. Takmer ihneď po zverejnení nového procesoru uviedla spoločnosť Alienware informáciu o tom, že nový procesor použije vo svojej vlajkovej lodi medzi desktopovými počítačmi Alienware Area-51.

intel-8-jadro-2

Intel demonštruje výkon nového procesora aj na veľtrhu PAX, kde je procesor osadený v zostavách s rozličnými ďalšími komponentmi. Bežia na nich populárne herné tituly, ako napríklad Lucky’s Tale, Superhot s Oculus Rift, Dark Souls 2 a Titan Fall. Takto je demonštrovaný výborný výkon nového čipu, ktorý bude dostupný už tento týždeň. Jeho cena sa pritom bude pohybovať v rozmedzí od 389$ do 999$ (296€ – 760€) a na trh príde v 6-jadrovej a 8-jadrovej konfigurácii.

Zdroj: Tlačová správa Intel 

02.09.2014

+