MojWindows

Hoci to môže znieť ako scéna zo sci-fi filmu, ukradnúť informácie z počítača je možné aj dotykom. Dokázali to výskumníci na Univerzite v Tel Avive. Pomocou dotyku prsta a kovovej časti počítača je naozaj možné zistiť niektoré informácie a potenciálne ich zneužiť.

Táto metóda nabúrania sa do počítačov bola primárne určená na získavanie šifrovacieho kľúča zo softvéru GnuPG. Vedci dokázali, že dotykom elektrických častí počítača s prstom človeka, ku ktorého zápästiu je pripevnený digitizér, je možné odmerať miniatúrne odchýlky v elektrickom napätí. Tie sú  spôsobované zmenami napätia v počítači a pomocou nich je možné získať napríklad šifrovací kľúč pri dešifrovaní údajov.

touch

Hoci znie nový objav pomerne nebezpečne, je do značnej miery limitovaný rôznymi rôznymi podmienkami. V prvom rade je táto metóda určená pre konkrétny softvér GnuPG, ku ktorému už existuje záplata limitujúca nežiaduci efekt. Aby technológia správne fungovala, je tiež potrebné, aby na sledovanom počítači práve prebiehalo šifrovanie, čiže nie je možné získať tieto informácie kedykoľvek.

web_phone-ethernet

Výskumníci otestovali podobný útok aj pomocou smartfónu, keďže digitizér na zápästí je pomerne nápadný. Aj v tomto prípade sa podarilo uskutočniť útoky, čím bolo dokázané, že aj pomocou našich inteligentných pomocníkov by hackeri teoreticky mohli využívať túto technológiu vo svoj prospech. Aj keď tieto nové poznatky znejú odstrašujúco, technológia zatiaľ nie je na dostatočnej úrovni. V každom prípade ide o veľmi zaujímavé zistenie a hoci v súčasnosti zrejme neexistujú spôsoby, ktorými by bolo možné tieto skutočnosti výraznejšie zneužiť, len samotná existencia tohto objavu je alarmujúca. Technologický vývoj je v súčasnosti veľmi dynamický a možno už čoskoro bude vyvinutá technológia krádeže informácií dotykom, ktorá by znamenala skutočné nebezpečenstvo. V súčasnosti však ide skôr o experiment, ktorý iba dokazuje prítomnosť tejto bezpečnostnej diery.

Zdroj: Tel Aviv University via engadget, arstechnica

25.08.2014

+