MojWindows

Počítačové vírusy sú v súčasnom svete veľkou hrozbou. Čoraz viac súkromných a citlivých údajov uchovávame v digitálnej podobe a hrozby v podobe vírusov a malwareu sú akútnejšie, ako kedykoľvek pred tým. Počítače však majú o dosť dlhšiu históriu, ako smartfóny, ktoré iba pred pár dňami oslávili 20. narodeniny. Prvé vírusy sa na smartfónoch objavili o dosť neskôr, no dnes sú aj tie pomerne rozšírené.

Prvý vírus, ktorý bol vytvorený primárne pre smartfóny, pochádza z roku 2004. Už aj pred tým mali inteligentné zariadenia nejaké bezpečnostné diery, no napádané boli zväčša univerzálnymi vírusmi. Hackeri sa na smartfóny ako také zamerali až desať rokov od predstavenia úplne prvého inteligentného telefónu, no odvtedy sa počet infikovaných zariadení stále zvyšoval. Prvým smartfónovým vírusom bol Cabir, ktorý napádal zariadenia s operačným systémom Symbian S60. Konkrétne šlo o smartfóny Nokia N-Gage, Nokia 6600 a Nokia 6630.

Hoci nešlo o obzvlášť nebezpečný softvér, stále spadá do kategórie vírusov a na hostiteľskom zariadení vykonával nežiaduce zmeny. Po nainštalovaní vírusu na zariadenie sa objavil nápis „Caribe“ a vírus spustil Bluetooth skenovanie s úmyslom nájsť ďalšie zariadenia, na ktoré by sa mohol rozšíriť v podobe súboru Caribe.SIS. V najhoršom prípade tento vírus rýchlejšie vybíjal batériu kvôli aktivovanému Bluetooth, no škodlivý softvér nedokázal nijako zablokovať prístup užívateľom k zariadeniu či ukradnúť súkromné dáta.

Aj napriek minimálnemu nebezpečenstvu poukázal Cabir na to, že smartfóny nie sú úplne bezpečné a hrozí im potenciálne riziko. Neskôr dokonca tento vírus inšpiroval vznik ďalších verzií, ktoré boli už o dosť nepríjemnejšie. Na hostiteľskom zariadení zablokovali prístup k Bluetooth a šírili sa prostredníctvom MMS, čím mohlo dôjsť aj k finančným stratám. Vírusy typu Skull zasa spravili z telefónu nefunkčný kus hardvéru, z ktorého sa dalo nanajvýš telefonovať. Vírus s označením Fontal zasa dokázal zablokovať hostiteľské zariadenie a úplne tak odoprel prístup užívateľom.

Vírus Skulls v akcii
Vírus Skulls v akcii

Dnes sú smartfóny jedným z najrozšírenejších digitálnych zariadení, ktoré by mohli byť potenciálne napadnuté vírusmi. Drvivá väčšina škodlivého softvéru ale pochádza z aplikácií tretích strán, ktoré nie sú umiestnené v oficiálnych obchodoch. Obchod Play alebo Amazon App Store si totiž dávajú záležať na tom, aby neponúkali užívateľom infikované aplikácie. Všetky pozorne skenujú a zabraňujú tak šíreniu hrozieb. Preto je potrebné dbať na to, aby ste vždy inštalovali aplikácie iba z overených zdrojov. V opačnom prípade stúpa riziko nainštalovania škodlivého vírusu či malvéru, ktorý môže na súčasných výkonných zariadeniach narobiť oveľa viac škody, ako Cabir pred desiatimi rokmi.

Zdroj: KasperskySecurelist via phoneArena

22.08.2014

+