MojWindows

Kdekoľvek sa dnes pozriete, všade narazíte na vysokorýchlostné optické káble. Tie nám do domácností prinášajú rýchlosti internetu, o akých sa nám pred niekoľkými rokmi ani nesnívalo. Takéto vymoženosti sú ale väčšinou použité iba v husto zaľudnených miestach. Dôvod je jednoduchý – technológia je stále pomerne nákladná a internetovým poskytovateľom by sa neoplatilo zavádzať optické káble na miesta, kde sa k nim pripojí iba niekoľko domácností.

Následkom toho je fakt, že veľká časť obyvateľstva sťahuje informácie z internetu ešte stále cez zastarané telefónne káble. Tie sú obyčajne vyrobené z medi, ktorá má svoje vlastné rýchlostné limity a poskytuje rýchlosti, ktoré sú v porovnaní s optickým internetom takmer až smiešne. Veľké množstvo zákazníkov pripojených k takémuto internetu je ale dôvodom, prečo sa poskytovatelia týchto služieb snažia aj im spríjemniť surfovanie po internete.

Výskumníkom zo spoločnosti Alcatel Lucent sa teraz podaril husársky kúsok. Použitím klasických medených káblov sa im podarilo dosiahnuť neuveriteľnú prenosovú rýchlosť 10 Gbps. To je naozaj závratná hodnota, keď vezmeme do úvahy, že zákazníci používajúci takýto internet majú väčšinou pripojenie s rýchlosťami od 5 do 10 Mbps. Aj táto informácia má ale jeden háčik. Prenášať informácie takouto rýchlosťou bolo možné iba na vzdialenosť 30 cm, pričom už pri vzdialenosti 70 cm klesla rýchlosť prenosu na 1 Gbps. Z toho jasne vyplýva, že poskytovatelia internetových a telekomunikačných služieb by sa museli veľmi posnažiť, aby bola táto rýchlosť udržateľná v niekoľko kilometrov dlhých kábloch. Preto je skôr pravdepodobné, že sa dočkáme ďalšieho rozširovania optických káblov ako investovania do tejto starej technológie.

Zdroj: Alcatel Lucent via engadget

11.07.2014

+