MojWindows

Windows Phone 8.1 prišiel hneď s niekoľkými vylepšeniami, medzi ktorými sa vynímal aj úplne nový hlasový asistent. Cortana sa od predstavenia nového systému teší veľkej obľube a priamo konkuruje konkurenčným riešeniam, ako napríklad Google Now v systéme Android či Siri v iOS.

Okrem klasických možností dostupných od hlasového asistenta ponúka Cortana aj niektoré ďalšie zaujímavé funkcie. Okrem iného bola počas Majstrovstiev sveta vo futbale schopná predpovedať víťazov jednotlivých zápasov. Nešlo pritom o náhodné tipy, ale predpovede založené na podrobnej analýze. Zo šestnástich predpovedaných výsledkov sa pritom zmýlila iba jediný raz, pričom správne predpovedala aj víťaza finálového zápasu medzi Nemeckom a Argentínou.

Cortana pritom využíva k svojím predikciám internetový vyhľadávač Bing. Zatiaľ bol nový hlasový asistent otestovaný iba pri futbalových majstrovstvách sveta, no bude zaujímavé sledovať, ako sa Cortane bude dariť pri iných športoch. Konkrétne pri futbale analyzovala Cortana niekoľko dôležitých faktorov. V prvom rade brala do úvahy pomer víťazstiev, remíz a prehier oboch zúčastnených tímov v kvalifikácii a aj predchádzajúcich zápasoch na MS. Cortana počítala aj s tým, ako sa odrazí na výkone mužstva výhoda domáceho prostredia (v prípade Brazílie), či vzdialenosť miesta konania zápasu od domácej krajiny (v prípade juhoamerických štátov). Pri kalkuláciách boli využité aj údaje z tipovania ľudí po celom svete, ako aj predpokladané poveternostné podmienky počas zápasu.

cortana

Všetky tieto informácie Cortana zanalyzovala a nakoniec jednoducho povedala, ktorý z tímov má väčšiu šancu na výhru. Zdá sa, že tieto analýzy boli naozaj veľmi podrobné a úspešnosť predpovedania výsledkov hlasovým asistentom Windowsu je naozaj šokujúca. Bude zaujímavé sledovať, ako sa Cortane bude v budúcnosti dariť pri predpovedaní výsledkov iných športových zápasov.

Zdroj: wpcentral

15.07.2014

+