MojWindows

Sklo na smartfónoch momentálne veľa práce nerobí. To sa však má v budúcnosti zmeniť. Výskumníci v spoločnosti Polytechnique Montreal vyvinuli senzory, ktoré môžu byť uložené pod odolným Gorilla Glass sklom využívaným v mnohých smartfónoch. Ich prístup leptá optické vlnovody do displeja, a tak nechá sledovať zmeny svetla.

Vďaka tejto technológií obrazovka dokáže robiť veci, ktoré by normálne boli možné len s pomocou špecializovaných senzorov. Telefón potom môže určiť napr. svoju teplotu na základe svetla. Výrobca mu môže do skla vložiť unikátny optický vzor, tak aby sa vedel sám identifikovať. Bude potom oveľa ťažšie takéto zariadenie  a jeho informácie naklonovať. Ďalšou výhodou môže byť, že cez vlnovody prechádzajú len fotóny a tie sú neviditeľné. Dokonca je možné navŕšiť na seba viac vrstiev vodiacich plôch bez toho aby sa poškodil výsledný obrázok. Nakoniec sa zdá, že táto technológia bude kľúčom k priesvitnej elektronike.

Napriek účasti vedcov, neexistujú žiadne oficiálne plány, ktoré by zahŕňali svetelné senzory v displejoch Gorilla Glass. Napriek tomu sa spoločnosť Polytechnique Montreal zo všetkých síl snaží, aby túto technológiu pretavila do reality. Vynález by mal byť produkcie shopný už o rok. Spoločnosť zatiaľ hľadá výrobcov, ktorí by boli ochotní vložiť túto novinku do svojich zariadení. Ak sa im to podarí, je možné, že za nejaký čas budú obrazovky v smartfónoch také vyspelé ako elektronika pod nimi.

Zdroj: engadget

23.06.2014

+