MojWindows

Spoločnosť Microsoft si myslí, že dokáže zvýšiť výdrž batérie v smartfónoch pomocou rôznych medód. Tvrdia, že po aplikovaní týchto metód by smartfón mal vydržať na jedno nabitie vyše týždňa. Výskumník Microsoftu Ranveer Chandra poukázal na to, že zdvojnásobenie hustoty batérií trvalo takmer 15 rokov. Hovorí, že momentálne existujú aj iné cesty ako predĺžiť výdrž batérií, než čakať kým vedci vyvinú novú a lepšiu technológiu.

Prvá možnosť, ktorá pripadá do úvahy, je vkladanie dvoch menších lithium-ion batérií do mobilných zariadení. Myšlienka je nasledovná. Jedna z batérií bude fungovať pod väčším elektrickým prúdom pre prípad, že zariadenie si vyžiada potrebu väčšieho výkonu napr. pri hraní hier. Druhá batéria bude naopak pod menším elektrickým prúdom a bude využívaná pokiaľ bude mobil v nečinnom móde alebo si vyžiada niečo málo energie. Chandra tvrdí, že zariadenia, pri ktorých sa použila táto metóda vykazujú o 50% vyššiu výdrž batérie, než mobily s jednou väčšou batériou.

Druhá možnosť, ktorá bola vyskúšaná sa nazýva E-Loupe. Podstatou je nainštalovanie určitého softvéru do zariadenia, ktorý vyhľadá aplikácie, čo spotrebúvajú veľa energie(aj nepoužívané aplikácie). Následne ich vypne alebo zníži ich spotrebu energie na minimum.

Momentálne je viac než dosť možností ako predĺžiť výdrž batérií v mobilných zariadeniach. Treba len dúfať, že niektoré sa do nich začnú zakomponovávať čím skôr. Samozrejme sú tu aj ďalšie veci, ktoré hltajú množstvo energie ako napr. displej a taktiež potrebujú zredukovať jej objem.

Zdroj: wpcentral

12.06.2014

+