MojWindows

Nič nie je večné. To platí aj o divízii notebookov spoločnosti Sony, ktorú japonská spoločnosť dnes predala firme JIP – Japan Industrial Partners. Suma, ktorú firma za divíziu VAIO zaplatila, nie je známa, no ihneď po odkúpení získala JIP plány, dizajn a dokumenty o vývoji všetkých VAIO notebookov. Továrne a zisky prevezme spoločnosť po oficiálnom prehlásení ešte túto jar.

Nový majiteľ modelovej rady VAIO chce túto značku zachovať. Aj preto JIP zamestná 250 – 300 ľudí pôvodne pracujúcich pre spoločnosť Sony, aby im pomohli s počiatočnými návrhmi a realizovaním novej generácie VAIO notebookov. Ostatní zamestnanci pôvodne pracujúci na tomto projekte si budú musieť bohužiaľ hľadať zamestnanie niekde inde. Okrem počítačov Sony robí menšie úpravy aj v divízii so svojimi televízormi. Tie sa spolu so všetkými zamestnancami vyčlenia do samostatnej jednotky, ktorá bude mať vlastné vedenie nezávislé od materskej spoločnosti. Celkovo však príde o prácu zhruba 5000 ľudí, 1500 Japoncov a 3500 ľudí z ostatných častí sveta. Spoločnosť sa chce v budúcnosti sústrediť najmä na vývoj mobilných zariadení, herných konzol a zobrazovacích jednotiek (čítaj televízorov).

sony_vaio_pro_13_back01_b_copy

Zaujímavou správou je aj fakt, že Sony už nebude vyrábať zariadenia s operačným systémom Windows. To znamená, že sa nedočkáme ani očakávaného smartfónu s Windows Phone 8, ani žiadnych nových počítačov s logom Sony. Uvidíme, ako sa zmena prejaví na pôsobení spoločnosti v najbližších mesiacoch a o prípadných zmenách vás budeme samozrejme informovať.

Zdroj: wpcentral

07.02.2014

+