MojWindows

Priznám sa, Nokia Lumia 1020 je prvé zariadenie so systémom Windows Phone, ktoré mám možnosť testovať. Po 2-týždňovej skúsenosti si však dovolím povedať, že som sa s týmto fotomobilom dobre zoznámil a môžem objektívne skonštatovať jeho pozitíva a negatíva. Tie som sa snažil zhrnúť v detailnej recenzii, ktorú si môžete prečítať nižšie.

Konštrukcia – fotoaparát si zapýtal väčšiu hrúbku

Lumia 1020 je oproti iným zariadeniam s Windows Phone o niečo hrubšia. Netreba jej to však vôbec zazlievať, pretože vo svojom tele ukrýva PureView fotoaparát s neuveriteľným rozlíšením 41 Mpix. Stavbou a použitými materiálmi na mňa Lumia urobila naozaj dojem. Polykarbonátové telo s matnou povrchovou úpravou sa v ruke drží naozaj príjemne a odhliadnuc od výbežku vo forme fotoaparátu, ponúka zaoblené tvary prirodzené pre držanie v ruke. Rozmery 130,4 x 71,4 x 10,4 mm síce trochu prekračujú moje očakávania, no po dlhodobejšej skúsenosti som si na ne zvykol a verím, že s tým nebudete mať problém ani vy. Hmotnosť 158 gramov je len mierne nadpriemerná, a preto ju opäť nemožno označiť za nedostatok.

Nokia Lumia 1020

Hoci je po dizajnovej stránke Lumia 1020 naozaj majstrovským dielom, musím jej vytknúť náchylnosť na odtlačky a škrabance. Odtlačky sú skôr problémom displeja, no škrabance som našiel na prednej aj zadnej strane už po pár dňoch používania. Hoci má displej Lumie ochrannú vrstvu v podobe skla Corning Gorilla Glass 3, je náchylný aj na plastové predmety, ktoré v ňom dokážu zanechať dlhodobú vrásku. Preto vám ihneď po zakúpení odporúčam doplniť displej ochrannou fóliou a vhod príde určite aj púzdro alebo kryt, ktoré ochránia zadnú časť smartfónu.

Lumia-1020-foto-001

Predná časť je z veľkej časti vyplnená 4,5″ displejom. Pod ním sa nachádza trojica softvérových tlačidiel, pričom najdôležitejším je logo Windows v strede. Zľava od neho sa nachádza tlačidlo Späť, opačná strana zas patrí Vyhľadávaniu. Typická trojica tlačidiel sa vo Windows Phone zariadeniach nemenila už generácie, no prípadnú zmenu by sme určite privítali. Osobne som tlačidlo vyhľadávania nepoužil počas 2-týždňového testovania ani raz. To však môže hovoriť aj o jednoduchosti systému, ktorý je možné ovládať len so zostávajúcou dvojicou tlačidiel. Tie ponúkajú aj spustenie doplnkových funkcií dlhším podržaním, pri tlačidle Späť spustíte dlhším dotykom správcu spustených programov a tlačidlo Domov po dlhšom stlačení spustí ovládanie rečou, ktoré však treba najprv manuálne nastaviť. Predná strana okrem toho ponúka senzor ovládania jasu, prednú kameru a reproduktor pre hovory, ktorý bol počas celej doby testovania dostatočne hlasný a zrozumiteľný.

Zadný kryt obsahuje okrem spomínaného výbežku s optikou fotoaparátu aj dvojicu pin-ov v spodnej časti, ktoré slúžia na pripojenie externého príslušenstva. V spodnej hrane nachádzame microUSB slot pre nabíjanie, hlasný reproduktor a otvor na pútko, vrchná časť zariadenia zas obsahuje zaslepený slot na microSIM a 3,5 mm audio jack pre slúchadlá. Ľavý bok Lumie je prázdny, pretože všetky hardvérové tlačidlá si svoje miesto našli v opačnej strane. Tam sa zvrchu nachádza dvojtlačidlo pre ovládanie hlasitosti, tlačidlo vypínania a spúšť fotoaparátu, ktorá ponúka 2 polohy a naozaj výborné spracovanie, citlivosťou porovnateľné s profesionálnymi fotoaparátmi. Tak ako kryt, aj tlačidlá ponúkajú plastové spracovanie.

[vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_gallery type=“image_grid“ interval=“3″ images=“480,479,476,475,474,472″ onclick=“link_image“ custom_links_target=“_self“ title=“Konštrukcia“][/vc_column][/vc_row]

Displej – jeden z najlepších na trhu

V čom Lumia 1020 naozaj vyniká medzi konkurenciou, je displej. Ten ponúka ideálnu uhlopriečku 4,5 palca a HD rozlíšenie 768 x 1280 bodov, pričom jeho najväčšou zbraňou nie sú spomínané parametre, ale technológia, ktorou je vyrobený. Ide o AMOLED panel upravený technológiou PureMotion HD+ ClearBlack, ktorou Nokia dosiahla zobrazenie naozaj reálnej čiernej a sýtych odtieňov ďalších farieb, čo s tohto displeja robí jednu z najlepších zobrazovacích jednotiek na trhu. Nokia Lumia 1020 nemá problém ani so zobrazením bielej farby a displej netrpí ani zažltnutím alebo iným deficitom vo farebnosti.

Lumia-1020-foto-002

Samozrejmosťou je podpora pre technológiou multi-touch a displej poteší aj pokročilými nastaveniami, ktorými si môžete upraviť teplotu farieb a ich sýtosť. Dostupné je tiež automatické upravovanie jasu obrazovky na základe externých podnetov a užitočnou je aj možnosť vylepšenia čitateľnosti na priamom Slnku. Tá je v porovnaní s ostatnými mobilnými telefónmi naozaj dobrá a aj napriek lesklému displeju nebudete mať problém s čítaním detailov ani na priamom slnečnom svetle. V globále tak môžem označiť displej Lumie 1020 za jedno z jej najväčších pozitív a pokiaľ si potrpíte na kvalitu obrazu, nebudete v prípade tohto smartfónu vôbec sklamaní.

Výkon – staršie neznamená zlé

Procesor Snapdragon S4 taktovaný na frekvenciu 1,5 GHz zvláda svoju prácu v tomto zariadení veľmi dobre. Jeho dve jadrá tikajú v spolupráci s 2 GB operačnou pamäťou a nezaostáva samozrejme ani grafický čip Adreno 225, ktorý zvládne aj náročnejšie hry a aplikácie. Všetko, čo som na Nokii Lumia 1020 robil, bolo bezproblémové a počas celej doby testovania som sa len niekoľkokrát stretol s tým, že by telefón pri nejakom pokyne zaváhal. Celkovo je však systém veľmi svižný a odladený, čo však pri Windows Phone 8 nie je žiadnou novinkou.

Jediná aplikácia, s ktorej spustením mala Lumia 1020 občas problém, je Nokia Pro Cam. Tá dokáže zariadenie pri spustení zamestnať aj na niekoľko desiatok sekúnd, i keď vo väčšine prípadov nabehne hlavné menu aplikácie za krátku chvíľu. Báť sa nemusíte ani náročnejších hier, my sme si na Nokii Lumia 1020 pohodlne zahrali napríklad titul Six Guns. Pokiaľ sa vám zdá, že je zariadenie spomalené, alebo nereaguje dostatočne rýchlo na vaše podnety, aktivujte správcu procesov dlhším podržaním tlačidla späť a uspite aplikácie, ktoré nechcete v najbližšej dobe používať.

Operačný systém – chýbajú natívne aplikácie a pokročilejšie funkcie

Lumia-1020-screenshot-13Nami testovaný model Lumie 1020 už obsahoval Black Update, ktorý opravoval a vylepšoval predošlú verziu systému Windows Phone 8. Aj napriek tomu som však v tomto systéme našiel niekoľko nedostatkov a chýbajúcich funkcií, na ktoré som zvyknutý hlavne z konkurenčných systémov. Najviac mi chýbal prepracovanejší systém notifikácií a natívne aplikácie, ktoré sú pre Windows Phone zariadenia dostupné len vo veľmi malom množstve.

Nakoľko je Lumia 1020 fotomobil a každý, kto si ho kúpi bude mať zrejme vyvinutejší cit pre fotografiu, mali by pre toto zariadenie byť dostupné aj fotografické aplikácie a sociálne siete, kde by si majitelia mohli ukladať a zdieľať svoje fotografie. V prípade Windows Phone 8 sú však dostupné len natívne tituly pre Facebook, Twitter, 500px, Dropbox a Flickr. Žiadny (finálny) Instagram, Google+ ani Pinterest. Hoci vám tento menší „nedostatok“ nemusí prísť vôbec adekvátny, nájde sa percento používateľov, ktorých to bude mrzieť. Vo Windows Store sa však nachádzajú stovky alternatív, hoci s menším množstvom funkcií, horším spracovaním a od autorov tretích strán, no existujú.Lumia-1020-screenshot-02

Keď už som pri aplikáciách, treba pochváliť to málo dobrých titulov, ktoré nájdete v tomto zariadení predinštalované. Ide napríklad o fotografickú aplikáciu Nokia Cam Pro, trojicu služieb od Microsoftu – Office, SkyDrive a OutLook, či aplikácie ako OneNote, Here Maps+ a Here Drive, či Data Sense, ktoré vám pomôže s kontrolou mobilných dát. Počas testovania som si do zariadenia doinštaloval ešte Dropbox, IM+ pre internetovú komunikáciu (a náhradu za Google Hangouts) a natívnu aplikáciu Facebooku. Všetky ostatné služby som spúšťal radšej cez predinštalovaný internetový prehliadač Internet Explorer, ktorý sa mi javil ako lepšia alternatíva než aplikácia od neznámeho autora.

V tejto časti recenzie by som sa chcel venovať aj klávesnici, ktorá je v tomto smartfóne dostupná ako predinštalovaná. Rozloženie kláves je realizované podľa štýlu QWERTZ a počas testovania som nenašiel žiadny spôsob, ako to zmeniť. Chýbala mi možnosť pre písanie ťahom a občas som natrafil aj na nepresnú predikciu, ktorú som využíval len občasne. Pohodlnejšie bolo pre mňa písanie na šírku, kedy sa klávesy zväčšili a klávesnica sa rozložila na väčšiu časť displeja.

Objektívne však Nokiu a Microsoft za systém Windows Phone 8 chválim. Ide o perfektne vyladený celok s jednoduchým ovládaním a nápaditým dizajnom, ktorý zaujme už na prvý pohľad. Škoda však až prílišnej jednoduchosti, ktorá ma v tomto prípade skôr obmedzovala. Do budúcnosti sa však Microsoft, už aj s odkúpenou Nokiou, určite polepší a v ďalšej verzii Windows Phone uvidíme určite zas o niečo viac funkcií a systémových súčastí.

[vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_gallery type=“image_grid“ interval=“3″ images=“437,438,430,429,428,427,425,423,436,434,433,432″ onclick=“link_image“ custom_links_target=“_self“ title=“Operačný systém“][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Multimédiá – bez problémov si poradí s videom aj hudbou

Lumia-1020-screenshot-26Lumia-1020-screenshot-16Lumia-1020-screenshot-17Nokia Lumia 1020 zvládne hravo multimédiá aj vo vysokej kvalite. Problémom nie sú ani filmy vo vyššom rozlíšení či hudba vo formáte AAC. Na prehliadanie multimediálnych súborov slúži v tomto zariadení predinštalovaný titul Hudba a videá, no na prehrávanie filmov vám odporúčame skôr platenú aplikáciu Best Player, ktorá podporuje aj súbory s titulkami. Ak máte radi zvuk vo vyššej kvalite a potrpíte si na formát .flac (ako ja), budete si musieť opäť stiahnuť alternatívny prehrávač, napríklad MoliPlayer Pro. Inak môžem zhodnotiť kvalitu multimédií ako výbornú, zahanbiť sa nedá ani vstavaný hlasitý reproduktor či slúchadlá, ktoré produkujú dostatočne kvalitný zvuk. Slúchadlá priložené k tomuto zariadeniu ponúkajú tvar „štupľov“ a okrem mikrofónu a tlačidla a prijatie hovoru priamo na kábli ponúkajú aj niekoľko veľkostí štupľov, aby dobre sadli do každého ucha. Pri tejto časti recenzie treba spomenúť aj možnosti softvérového vylepšenia zvuku, ktoré obsahujú napríklad priestorový Dolby zvuk či ekvalizér pre zmenu zvukového profilu pri počúvaní hudby alebo prehrávaní filmu.

Fotoaparát – to najlepšie z Lumie 1020

Najviac zaujímavou súčasťou tohto zariadenia je bezkonkurenčne fotoaparát. Ide o PureView jednotku s optikou od známej spoločnosti Carl Zeiss, ktorá sa skladá z niekoľkých šošoviek s optickou stabilizáciou. Silnou zbraňou je v tomto prípade BSI snímač o veľkosti 1/1.5″, ktorého každý jeden pixel pokrýva plochu 1.12 µm. Väčší fotografický čip, než ponúka Nokia Lumia 1020 nájdete na trhu len ťažko. A aké sú jeho hlavné výhody – najmä schopnosť zachytenia väčšieho množstva svetla, menší fotografický šum a celková kvalita fotografie. Nižšie vám ponúkame len niekoľko ukážok fotografií, ktoré sa nám podarilo zachytiť s týmto zariadením.

Lumia-1020-foto-01Na fotografovanie slúži aplikácia Nokia Camera, ktorú spustíte natívne aj dlhším podržaním tlačidla spúšte. Možnosti tejto aplikácie sú obrovské a okrem rôznych nastavení je k dispozícii aj plný manuálny mód tak, ako sú naň zvyknutí mnohí používatelia zo svojich DSLR zrkadloviek. Pre najnáročnejších je tak dostupné manuálne ovládanie uzávierky, ISO, zaostrenia, jasu, vyváženia bielej či blesku, zatiaľ čo tí viac pohodlní môžu využiť veľmi kvalitný automatický mód. Potešil nás aj profil duálneho fotografovania, ktorý v pamäti zariadenia uloží 5 + 38 Mpix fotografie, čo vám značne zjednoduší ich ďalšie editovanie alebo zdieľanie na sociálne siete. Ďalšie nastavenia ponúkajú možnosť zobrazenia mriežky (pravidlo tretín, zlatý rez, nitkový kríž alebo štvorcové), obrazový formát (16:9 alebo 4:3) či možnosť detekcie tváre pre zachytenie osôb na fotografiách.

Pri nahrávaní videa sú dostupné nastavenia pre vyváženie bielej a zaostrenie, pričom si môžete rovnako vybrať, v akej kvalite má byť video snímané, či sa má zobraziť na displeji mriežka a zaujímavou funkciou je aj možnosť zmeniť filter basov zvuku (100 Hz, 200 Hz alebo vypnutý). Ak vás zaujíma, ako vyzerá Full HD video pri 30 snímkach za sekundu, prezrite si ukážku nižšie. Ak sa chcete s fotoaparátom zabaviť a nejde vám ani tak o kvalitu fotografií, ako o ich kretívnu stránku, otvorte si v menu aplikáciu Nokia Smart Cam. Tá vám po stlačení spúšte zaznamená až 10 fotografií v krátkom slede a v ďalších krokoch vám umožní vytvoriť efekt pohybu, odstrániť nežiadúce objekty či napríklad vymeniť smutné tváre zachytených osôb za usmiate. Viac vám o tejto aplikácii povie priložené video od Nokie.

Z ďalších dostupných aplikácií pre fotoaparát spomenieme Nokia Cinemagraph, Nokia Creative Studio či Nokia Photobeamer, ktoré vám umožnia pracovať s vašimi fotografiami, upravovať ich a ďalej posielať vašim priateľom či známym. Neprehliadnite tiež titul Nokia Panorama, ktorý slúži na zachytávanie panorám.

[vc_video title=“Nokia Lumia 1020 | Ukážka Full HD videa cez deň a v noci“ link=“http://youtu.be/6Y46k94ux8k“]

Batéria – 2000 mAh postačí na celý deň bez fotoaparátu

Lumia-1020-screenshot-46 Lumia-1020-screenshot-44Zabudovaná Li-Ion batéria v tomto zariadení ponúka kapacitu 2000 mAh a pohodlnú výdrž jeden deň pri priemernom používaní. Tým sa myslí zhruba pol hodina hovorov, odoslanie asi 20 SMS správ, hodina prehliadania internetu, polhodina práce s aplikáciami a hrami, pravidelná kontrola 2 e-mailových účtov a neustále zapnuté mobilné dáta a Wi-Fi. Výdrž batérie na jedno nabitie však rapídne klesá používaním fotoaparátu a najmä xenónového blesku, ktorý je najnáročnejšou súčiastkou na energiu v celom mobilnom zariadení. Po nasnímaní 20-30 fotografií s bleskom dokáže kapacita batérie klesnúť aj o 20%, takže si treba náročnejšie fotografovanie naplánovať tak, aby ste neostali dlho bez energie. Výbornou súčasťou systému v Nokii Lumia 1020 je aj šetrič batérie, ktorý dokáže redukciou niektorých funkcií predĺžiť výdrž o niekoľko desiatok minút. Ide napríklad o vypnutie automatickej synchronizácie e-mailov, zníženie jasu displeja či vypnutie aplikácií na pozadí. Celkovo však možno označiť výdrž batérie za výbornú, pri kapacite 2000 mAh dokáže zariadenie uživiť zariadenie počas jedného celého dňa. Ak by sa vám batéria vybíjala ešte počas dňa, dokúpte si externú nabíjačku, ktorou zariadenie môžete v prípade núdze dobiť.

Záverečné hodnotenie – Nokia Lumia 1020

Musím sa priznať, že som bol k Nokii Lumia 1020 spočiatku skeptický. Predsa len sú moje nároky na mobilný telefón dosť vysoké a so systémom Windows Phone 8 som mal len málo skúseností. Po viac ako týždennom testovaní však môžem prehlásiť, že ma Lumia 1020 zaujala. Hoci má svoje muchy a nedostatky, ktoré som pociťoval denne, ponúka naozaj perfektný displej s výbornou čitateľnosťou aj na priamom Slnku a fotoaparát, ktorý momentálne medzi mobilnými zariadeniami nemá konkurenciu. Hoci sa niekomu môže zdať 41 Mpix rozlíšenie zbytočné, treba povedať, že nejde o zariadenie pre masy a ľudia, ktorí Lumiu 1020 budú chcieť, si ju kúpia najmä kvôli fotoaparátu. Ten v niektorých situáciách môže nahradiť zrkadlovku a skvele poslúži i amatérskym fotografom, ktorý 1020-tku môžu používať ako hlavný fotografický nástroj. Daňou za skvelý fotoaparát a pomerne slušnú hardvérovú výbavu je však cena, ktorá sa pohybuje na dostatočne vysokej hranici atakujúcej 750 eurovú cenovku. Na Slovensku však toto zariadenie kúpite už aj za 500€, čo je vzhľadom na jeho výhody a technické vymoženosti férová suma. Pre aktuálnu cenu sledujte Heureka widget nižšie.

Lumia-1020-foto-04

PLUSY

  • PureView fotoaparát a jeho hardvérová spúšť
  • AMOLED displej s výborným podaním farieb
  • výkon
  • výdrž batérie
  • stabilita systému

MÍNUSY

  • cena
  • málo natívnych aplikácií pre WP 8
  • veľká spotreba energie pri fotení s bleskom
  • batéria zabudovaná pod krytom, nedá sa vlastnoručne vymeniť
  • väčšia náchylnosť na poškriabanie prednej aj zadnej strany zariadenia
Nokia Lumia 1020 môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

 

06.02.2014

+