MojWindows

Microsoft chce lepšie konkurovať v stále pritvrdzujúcom sa boji o zákazníka nielen v odvetví smartfónov, ale aj počítačov a notebookov. Práve tu sa rozhodol znížiť licenčné poplatky za používanie OS Windows 8.1, ktoré musia výrobcovia platiť pri každom vyrobenom kuse. Doteraz bola čiastka za jednu licenciu rovná 50 americkým dolárom, po novom to bude už ale oveľa menej.

Výrobcovia počítačov a tabletov zaplatia redmondskej spoločnosti už len 15 dolárov, čo je zlacnenie o približne 70%. Táto cenovka zatiaľ platí len pre počítače a notebooky s cenovkou do 250$. Microsoft chce takýmto spôsobom získať na svoju stranu výrobcov lacnejších zariadení, ktorým sa pre malé zisky doteraz ich výroba veľmi neoplatila. Dôvod takéhoto rozhodnutia môže koreniť v pomalom predaji licencii na OS Windows 8, ktorých sa od októbra 2012 predalo niečo cez 200 miliónov kusov. To je mimochodom menej ako za rovnaké obdobie predaja predchádzajúcej verzie Windows 7.

Internetom nedávno tiež prebleskli informácie o tom, že Microsoft by mohol zlacnieť aj poplatky za Windows Phone, dokonca by ho mohol ponúkať zadarmo. Zlacnenie Windows 8.1 by mohlo naznačovať zmenu v politike spoločnosti a skoré zníženie cien licencií aj pre OS určený pre smartfóny.

Zdroj: engadget

 

22.02.2014

+