MojWindows

Po veľkom množstve špekulácií a dohadov je meno nového CEO Microsoftu oficiálne známe. Stal sa ním serverový veterán, 46-ročný Satya Nadella, ktorý prevezme vedúcu pozíciu po Stevovi Ballmerovi. Načasovanie ohlásenia nového CEO nie je náhodné a Nadellovou prvou úlohou bude zorganizovanie spoločnosti po akvizícii Nokie a reorganizovanie zložiek Microsoftu. Nadella si získal najvyššiu pozíciu v spoločnosti po 22-ročnej praxi v Microsofte na rôznych pozíciách.

microsoft

Ku novej funkcii Satyu Nadella sa vyjadrili aj poprední funkcionári a vedenie spoločnosti. Niekoľko slov adresoval verejnosti vo svojom prvom interview aj samotný Nadella.

„Dnešok je pre mňa veľmi pokorným dňom. Je pre mňa neuveriteľnou cťou riadiť takú skvelú spoločnosť, akou je tá naša. Zatiaľ čo sme zažili niekoľko úspechov, sme hladní po ďalších. Táto doba je ťažká pre Microsoft aj celý priemysel. Ak neurobíme chybu, tak dosiahneme veľké veci, ku ktorým máme namierené – vyvíjame sa rovnako ako technológie a tento pokrok vidíme aj v budúcnosti. Chceme byť jednotkou na trhu s mobilnými zariadeniami a cloudovými riešeniami.“ (voľný preklad)

Bill Gates sa dnešným dňom posunul z najvyššej pozície v spoločnosti nižšie, na miesto predsedu Microsoftu (angl. chairman). Aj on dnes povedal niekoľko slov:

„Som nesmierne nadšený z toho, že ma Satya požiadal, aby som v spoločnosti ako takej trávil viac času. Viac ako tretinu svojho času strávim spoznávaním našich produktových skupín a bude zábavné sledovať a navrhovať, ako budú tieto skupiny pracovať spoločne.“

Vyjadrenie bývalého CEO Steva Ballmera bolo rovnako zaujímavé:

„Nemám absolútne žiadne pochybnosti o tom, že je Microsoft v dobrých rukách, so Satyom a seniorským veliteľským tímom, ktorý sa tu nachádza. Máme tak veľa silných lídrov, že budúcnosť Microsoftu je neuveriteľne jasná…“

Satya Nadella

Nadella je pôvodom Ind a po vyštudovaní elektrotechniky na Mangalore University zamieril do USA, kde študoval na univerzite Wisconsin-Milwaukee. Ešte pred Microsoftom pracoval v konkurenčnom Sun Microsystems, no až po prestúpení do redmontského komplexu sa z neho začala formovať významná osobnosť sveta IT. Vystriedal niekoľko naozaj dôležitých funkcií, pričom najviac mu sedela práca so servermi a cloudovými riešeniami. Zatiaľ čo sa zaujímal najmä o svoju kompetenciu v spoločnosti, vyhýbal sa verejným prejavom a pre verejnosť a médiá ide o takmer neznámeho človeka. Aj napriek tomu veríme, že sa svojej funkcie schopí dobre a že jeho nová pozícia bude pre Microsoft iba prínosom.

Zdroj: TheVerge

04.02.2014

+