MojWindows

Bezpečnostné riešenie Windows Defender dostane vo Windows 10 prostredníctvom aktualizácie k 1. marcu zaujímavú a rozhodne aj vítanú funkciu – detekciu a odstránenie takzvaného „scareware“. Ide o „nátlakové aplikácie“, ktoré sa tvária ako rôzne optimalizačné a čistiace nástroje, no používateľa sa nekalými praktikami ako zavádzajúce správy snažia prinútiť k tomu, aby zaplatil za dodatočné služby alebo vykonal nejakú zbytočnú úlohu – vyplnil dotazník, stiahol súbor alebo sa prihlásil na odber noviniek.

Príkladom „scareware“  je bezplatná aplikácia, ktorá používateľa upozorní, že v systéme odhalila niekoľko problémov, no na ich riešenie už požaduje prémiovú verziu, ktorá je samozrejme platená, pričom v niektorých prípadoch vyvíja nátlak napríklad tým, že spustí odpočet času, kedy je problém ešte možné vyriešiť.

Už začiatkom roka 2016 boli zo strany Microsoftu uskutočnené kroky proti tvorcom falošných optimalizačných nástrojov, ktoré používateľa upozorňovali na neexistujúce problémy alebo zámerne zveličovali ich závažnosť.

Teraz sa rozhodol bojovať proti ďalším nekalím praktikám sprísnením hodnotiacich kritérií pre aplikácie. Po novom nesmú obsahovať žiadne alarmujúce správy alebo náznaky nátlakového správania. Aplikácie, v ktorých bude toto správanie zaznamenané, bude Windows Defender označovať ako nechcený softvér a automaticky sa pokúsi o ich odstránenie zo systému, aby používateľa ochránil pred zbytočným míňaním peňazí.

Pripomeňme, že prednedávnom sa Microsoft rozhodol aktívnejšie bojovať aj proti šifrovacím vírusom a Windows Defender tak dostal funkciu Riadený prístup k priečinkom.

Náš tip
Ako v riešení Windows Defender zapnúť detekciu potencionálne nechcených aplikácií

Zdroj: Microsoft

03.02.2018

+