MojWindows

Windows Defender v operačnom systéme Windows 10 predstavuje základnú obrannú líniu proti vírusom a ďalším nástrahám, ktoré na používateľa číhajú v dnešnom neustále pripojenom svete. Okrem toho, že toto riešenie je bezplatné, je jeho najväčšou výhodou to, že používateľ nemusí nič inštalovať ani nastavovať a svoje zariadenia má chránené. Dlhodobo ale panujú dohady, ako veľmi je v skutočnosti riešenie Windows Defender efektívne, a či používateľa dokáže ochrániť proti najrozšírenejším hrozbám.

Na túto problematiku sa bližšie zameral nemecký časopis PC Magazin, ktorý proti sebe v teste postavil tucet bezpečnostných riešení. Hoci výsledky testu pre Defender neboli úplne najhoršie, obzvlášť s prihliadnutím na to, že 11 z testovaných subjektov bolo platených, napriek tomu skončil na poslednom mieste. Kritizovaný bol za nadmernú záťaž systémových prostriedkov, a bohužiaľ aj za nízku mieru detekcie hrozieb, ktorá bola spomedzi porovnávaných produktov najhoršia. Na druhej strane bola ocenená nízka miera falošne pozitívnych hlásení a funkcia „Riadený prístup k priečinkom“ bojujúca proti čoraz rozšírenejšiemu ransomvéru.

Windows Defender podľa testu poskytuje len „uspokojivú“ mieru ochrany, ktorá v porovnaní s platenými riešeniami značne zaostáva. Prvé dve miesta obsadili riešenia Bitdefender Total Security Multi Device 2018 a Kaspersky Total Security ocenené rovnako 93 bodmi zo 100. Na tretej priečke skončil Avast Premier s hodnotením 89 bodov zo 100 a prvú štvorku uzatvára riešenie G Data Total Security s 86 bodmi.

PC Magazin v teste taktiež podotkol, že platené riešenia ponúkajú oproti tým bezplatným omnoho komplexnejšiu ochranu, nakoľko obsahujú množstvo doplnkových funkcií ako VPN, ochrana proti spamu, blokovanie reklám, či monitorovanie používanej siete.

Zdroj: Techbook

26.12.2017

+