MojWindows

Prvé notebooky s ARM procesorom a plnohodnotnou verziu Windows 10 boli oficiálne prezentované ešte len včera, no z  tlačovej správy nemeckej pobočky spoločnosti ASUS už teraz prichádzajú doplňujúce informácie o dostupnosti a cene, ktoré záujemcov v Európe asi príliš nepotešia. Ako upozornil portál DSL.sk, novinka Asus NovaGo sa do predaja dostane v prvom štvrťroku budúceho roka, pričom výrobca v rámci európskeho trhu zatiaľ avizuje dostupnosť len v štyroch vybraných krajinách – Nemecku, Veľkej Británii, Francúzsku a Taliansku.

To by však nemuselo priveľmi vadiť, keďže do predaja sa môžu pustiť rôzne veľké elektronické obchody, ktoré by produkty mohli dovážať. Navyše nakoľko ide o absolútnu novinku, je pravdepodobné, že ASUS si chce najskôr podchytiť trhy, kde je pre predaj najvyšší potenciál, a až neskôr pristúpi k postupnej expanzii.

Problematickejšia je však predajná cena avizovaná pre európsky trh. ASUS totiž v predmetnej tlačovej správe informuje, že zariadenie bude predávané za cenu od 799€, čo v porovnaní s 599 dolármi stanovenými pre americký trh predstavuje značný skok.

Formulácia „od 799€“ totiž naznačuje, že cena sa týka základného modelu so 4 GB operačnej pamäte a 64 GB úložného priestoru. Pokiaľ by to tak skutočne bolo, cena konfigurácia s 8 GB operačnej pamäte a 256 GB úložiskom by sa mohla priblížiť k hranici 1000€, čo by potencionálnych záujemcov určite nepotešilo. V tejto cenovej relácii je možné zohnať už poriadne výkonný notebook a nástup noviniek na trh tak nemusí byť úplne hladký.

Hoci výhodami zariadení s ARM procesorom sú výdrž batérie siahajúca do oblasti 20-22 hodín, rozšírená konektivita, či okamžitá dostupnosť po zapnutí, stále panujú obavy z  výkonu, ktorý dokáže ponúknuť Snapdragon 835. Operačný systém Windows 10 síce mal byť kompletne prekompilovaný, vďaka čomu beží natívne, no množstvo bežne používaných aplikácií bude nutné emulovať. Microsoft prehlásil, že takto používaný softvér beží plynulo, no stále sa čaká na prvé nezávislé recenzie, ktoré ukážu, ako si prezentované zariadenia poradia pri reálnom využití.

06.12.2017

+