MojWindows

Počas minulotýždňovej konferencie spoločnosti Qualcomm sme sa konečne dočkali prezentácie prvých reálnych zariadení označovaných ako „Always Connected“. Tie sú zatiaľ postavené na čipe Snapdragon 835, ako operačný systém využívajú Windows 10 a dosahujú výdrž na úrovni 20-hodín. Hoci ústredným bodom konferencie bolo práve odhalenie týchto kúskov, oznámené tu bolo aj nadviazanie novej významnej spolupráce medzi spoločnosťami Qualcomm a AMD.

Na základe toho to vyzerá tak, že „Always Connected“ zariadenia nebudú viazané výhradne na ARM procesory od Qualcommu. Nové partnerstvo má totiž súvisieť práve s prácami na zariadeniach tohto typu, ktoré ale budú obsahovať mobilné čipy „Ryzen Mobile“ od AMD v kombinácii s rýchlym modemom od Qualcommu.

Príliš veľa podrobností zatiaľ odhalených nebolo, a preto nie je celkom jasné, ako to bude napríklad vyzerať s výdržou, čo je oblasť, ktorou sa aktuálne predstavené „Always Connected“ zariadenia rozhodne chvália. Predpokladá sa však, že čipy od AMD podobnú výdrž nebudú schopné dosiahnuť, no na druhej strane to vyvážia vyšším výpočtovým výkonom.

Výhodou oproti tradičným notebookom tak bude rozšírená konektivita, kedy je zariadenie nepretržite pripojené k rýchlej mobilnej sieti a používateľ sa nemusí spoliehať len na Wi-Fi. Žiadne konkrétne produkty zatiaľ neboli naznačené, no záujem o výrobu už mali prejaviť prvý veľký producenti hardvéru.

Po novom oznámení to navyše vyzerá tak, že do kategórie „Always Connected“ budú jednoducho spadať všetky zariadenia, ktoré disponujú konektivitou pre gigabitové LTE siete a predtým avizovaná výdrž batérie bude len bonusom niektorých modelov.

Zdroj: AMD

12.12.2017

+