MojWindows

Microsoft ešte počas vývojárskej konferencie Build 2017 oznámil, že trojica populárnych linuxových distribúcií bude dostupná aj priamo cez Windows Store, odkiaľ si ich používatelia môžu jednoduchým spôsobom nainštalovať ako keby išlo o bežnú aplikáciu. Následne sa dajú používať v rámci podsystému Windows pre Linux, ktorý beží vo Windows 10 a predstavuje potrebnú medzivrstvu.

Tento krok vyvolal pozitívne ohlasy, pričom zo začiatku to vyzeralo tak, že Microsoft tak chce vytvoril lepšiu štartovnú pozíciu pre Windows 10 S, kde je možné používať len aplikácie z Windows Store. Ako sa ale ukázalo len pár dní na to, niektoré aplikácie nie je možné vo Windows 10 S používať napriek tomu, že ich nájdeme v spomínanom obchode. Preto správa, že distribúcia Ubuntu je už dostupná vo Windows Store poteší ešte menší okruh používateľov Windows 10 ako pôvodne, a momentálne dokonca len členov programu Windows Insider. Microsoft uvádza, že pre bežných používateľov bude sprístupnená s príchodom veľkej aktualizácie Fall Creators Update.

Ubuntu

V prípade, že si Ubuntu chcete nainštalovať a používať v prostrední Windows 10, musíte si najskôr nainštalovať „Podsystém Windows pre Linux“, keďže nejde o bežnú súčasť systému. Táto možnosť sa nachádza v ponuke „Zapnúť alebo vypnúť súčasti systému Windows“.

Sucasti

11.07.2017

+