MojWindows

Microsoft podľa dostupných informácií plánuje svoju Windows 10 aplikáciu Fotografie rozšíriť o pokročilejšie triedenie fotografií a obrázkov s využitím umelej inteligencie. Softvérový gigant začal s interným testovaním nového vyhľadávania, ktoré prehľadá všetok obsah uložený v službe OneDrive, identifikuje fotografie a tie následne katalogizuje. Najnovšia verzia aplikácie dostupná členom programu Windows Insider dokáže fotografie triediť na základe farieb, tvárí, dátumu vyhotovenia, ako aj niekoľko ďalších kategórií.

Fotografie triedenie

K triedeniu fotografií dochádza pri prvom vyhľadaní a spracovanie jednej položky podľa hlásení trvá približne sekundu. Po dokončení tohto procesu je možné vyhľadávať pomocou textovej frázy ako napríklad „most“ alebo „budova“. Umelá inteligencia zodpovedná za triedenie používateľovi dokonca pomáha pri vyhľadávaní, kde mu zobrazuje niekoľko odporúčaných pojmov. Výsledkom vyhľadávania sú fotografie, na ktorých sa podľa algoritmu nachádza požadovaný objekt.

Fotografie triedenie 2

Nechýba ani triedenie na základe rozpoznávania tváre, ktoré spolu združuje fotografie, kde by sa mala nachádzať tá istá osoba, či dokonca pomoc pri vytváraní galérií. Novinka síce prechádza testovaním, no predpokladá sa, že svoj debut zažije pri predstavení aktualizácia Fall Creators Update.

Zdroj: TheVerge

31.07.2017

+