MojWindows

Windows 10 dostane s príchodom ďalšej veľkej aktualizácie Fall Creators Update zaujímavú funkciu Timeline (Časová os), ktorá používateľom umožňuje jednoduchým spôsobom obnoviť všetky otvorené aplikácie, rozpísané dokumenty, či prehliadané webové stránky presne do stavu, v ktorom boli pri poslednom používaní.

Microsoft tieto nové možnosti zabuduje priamo do prehľadu spustených programov „Task View“, kde sa bude okrem aktuálne bežiacich aplikácií zobrazovať aj predošlá aktivita – aplikácie a dokumenty, s ktorými používateľ pracoval v konkrétny deň.

Ten si ich môže rýchlo obnoviť, ako keby ich nikdy ani nevypol. Okrem lokálneho použitia v rámci jedného počítača to má navyše fungovať aj medzi rozdielnymi zariadeniami, kde je používaný rovnaký Microsoft účet.

windows-timeline

Používateľ sa môže napríklad na smartfóne so systémom Android pustiť do písania dokumentu, a následne v tom úplne prirodzene pokračovať na počítači s Windows 10. Ide teda aj o rýchly spôsob ako rozpracované projekty dostať z jedného zariadenia na druhé, a pritom sa netrápiť s prenášaním dát.

Možnosť pohodlne pokračovať v práci na inom zariadení bude štandardne fungovať pri prechode medzi zariadeniami s Windows 10, no vďaka integrácii do digitálnej asistentky Cortana, to bude možné používať aj pre vybrané Microsoft aplikácie na systémoch iOS a Android.

Cortana_1_hq

Microsoft to pritom s podobnými funkciami už pár krát skúšal. Cez Cortanu je napríklad možné obnoviť naposledy prehliadané webové stránky z jedného zariadenia na druhom. Práve Cortana bude zohrávať dôležitú úlohu aj pri funkcii Timeline, kedy používateľom zobrazí, v ktorých aplikáciách si môžu obnoviť stav z iného zariadenia a pokračovať tak v práci.

12.05.2017

+