MojWindows

Keď Microsoft začiatkom mesiaca predstavil svoj nový notebook Surface Laptop s operačným systémom Windows S, množstvo potencionálnych zákazníkov mu vyčítalo, že predsa len je rok 2017, a tak by sa patrilo, aby zariadenia obsahovali aspoň jeden moderný port USB-C. Zástupcovia z radu návrhárov sa na margo tejto kritiky vyjadrili, že z ich pohľadu tento konektor ešte nie je dostatočne vyspelý a trh stále nie je pripravený na jeho nástup.

Dnes, tri týždne od tejto udalosti, Microsoft odhalil ďalší prírastok svojej série Surface, pričom konektor USB-C by sme tu opäť hľadali len márne. Tentokrát sa k téme vyjadril priamo Panos Panay, ktorý je zodpovedný za produktové portfólio Surface.

„To posledné, čo by som chcel spraviť, je zobrať používateľom konektor, ktorý potrebujú, dnes, zajtra a pozajtra, len preto, aby sme dosiahli technologický míľnik, ktorý by pre nich vlastne predstavoval prekážku. Keď bude USB Type-C pripravené pre našich zákazníkov tak, aby im uľahčilo prácu, tak potom ho pridáme.“ Prirovnal to k situácii, kedy model Surface 3 dostal micro USB port na napájanie, čo sa ukázalo ako rozhodnutie, ktoré zákazníci v konečnom dôsledku neocenili.

Panay sa na to ale najskôr pozeral z pohľadu, kedy by USB-C nahradilo konektor Surface Connnect, prípadne tradičný port USB. Z jeho vyjadrení ale vyplynulo to, že v prípade pridania USB-C ako dodatočného portu nejde o technicky problém. Pri produktoch Surface si zakladá na vysokom používateľskom zážitku, ktorý by podľa neho pridanie USB-C mohlo znížiť kvôli potencionálnym problémom s kompatibilitou príslušenstva.

Vychádza pritom aj zo zlých skúseností so Surface 3. Ako príklad uvádza situáciu kedy zákazníci na nabíjanie zariadenia používali adaptéry zo smartfónov a potom sa čudovali, že batéria sa im nabíja 10-12 hodín. Následne sa obracali na technickú podporu, že s ich zariadením niečo nie je v poriadku. Práve takýchto situácii sa chce vyvarovať a preto k väčším zmenám pristupuje opatrne.

Panay ale ohlásil, že situácia má jednoduché riešenie. K zariadeniam Surface bude predávané príslušenstvo vo forme redukcie, ktorú používateľ pripojí do konektoru Surface Connect a získa tak USB-C, cez ktorý môže zariadenie napájať a prenášať dáta. Zákazníci, ktorí tak budú mať veľký záujem o používanie tohto portu si príslušenstvo zakúpia, ostatným vraj chýbať nebude.

Zdroj: TheVerge

23.05.2017

+