MojWindows

Microsoft dnes oficiálne predstavil ďalší prírastok do série svojich produktov Surface. Je ním nový prémiový notebook Surface Laptop, ktorým Microsoft nakoniec nechce konkurovať priamo Chrombookom, ale skôr zariadeniam od spoločnosti Apple.

Napriek tomu využíva nový operačný systém Windows 10 S a osloviť by mal náročných študentov a profesionálov. Stavia pritom na tradičnej notebookovej konštrukcii a zapadá tak niekde medzi Surface Pro a Surface Book.

Surface Laptop

Notebook je vybavený 13,5-palcovou obrazovkou PixelSense s pomerom strán 3:2 a rozlíšením 2256 x 1504 pixelov. Podľa vyjadrení Microsoftu tu bol použitý najtenší LCD panel, aký bol doteraz vyvinutý. Ten je navyše dotykový a používateľ tak môže pre prácu využívať aj stylus Surface Pen, ako aj ovládací prvok Surface Dial.

Surface Laptop

Surface Laptop je veľmi tenkým a ľahkým zariadením. Vo svojom najhrubšom bode je hrubý 14,5 mm, pričom v prednej časti je dokonca len 9,9 mm. Jeho váha dosahuje 1,25 kilogramov a celkové rozmery predstavujú 308 x 223 x 14,5 mm. Bez problémov sa tak bude prenášať, čo je jedna z vecí, ktorú ocení každý študent.

Po vizuálnej stránke je na výber zo štvorice farebných prevedení – Platinum, Burgundy, Cobalt Blue a Graphite Gold. Prvotné informácie zverejnené po oficiálnom uvedení zariadenia ale hovoria o tom, že v štyroch farebných prevedeniach bude dostupné len v rámci amerického trhu a dokonca len v prípade jednej konfigurácie. Je však možné, že ponuka sa postupne rozšíri.

surface-laptop-colors1

Nechýba ani kvalitná klávesnica, ktorou sa zariadenia Surface celkovo vyznačujú. Konštrukcia tu kombinuje prvky kov, plast a látka, pričom je plne podsvietená a zdvih kláves dosahuje 1,5 mm. Do klávesnice boli v prednej časti integrované aj reproduktory a pri šírení zvuku má pomáhať jej celková konštrukcia aj použité materiály.

Pod elegantným povrchom sa ukrývajú najnovšie procesory Intel Core i5 a i7 generácie Kaby Lake. O grafický výkon sa budú starať len integrované grafické čipy Intel HD Graphics 620/640. Osadiť je možné od 4 po 16 GB operačnej pamäte a od 128 GB po 1 TB PCIe SSD disk integrovaný priamo do základnej dosky.

Microsoft sa pochválil hlavne výdržou batérie, ktorú prirovnával k Macbookom od spoločnosti Apple. Na jedno nabitie má Surface Laptop dosahovať až 14,5 hodiny prevádzky. Okrem toho ale Microsoft deklaruje, že batéria si po sklopení obrazovky, a teda prechode zariadenia do režimu spánku, udrží svoj stav extrémne dlhú dobu.

 Za spomenutie ešte stojí aj predná webkamera s HD rozlíšením a podporou pre funkciu Windows Hello. Z konektorov tú nájdeme klasické USB, Mini DisplayPor ta 3.5mm audio jack.

MacBook Air

Hoci sa predpokladalo, že Microsoft po cenovej stránke zvoľní, aby konkurocal priamo Chromebookom, oficiálne predstavenie ukázalo, že to tak nie je. Novinka sa totiž bude predávať v najnižšej konfigurácii (i5/4GB/128GB) za cenu od 999 dolárov. Predobjednávky sú spustené už dnešným dňoch, termín doručenia bol stanovený na 15. jún.

https://www.youtube.com/watch?v=74kPEJWpCD4

02.05.2017

+