MojWindows

Práve včera ubehol rok odkedy Microsoft začal s distribúciou svojich okuliarov HoloLens pre rozšírenú realitu. Tento míľnik si teda pripomenul krátkym zhrnutím niekoľkých úspechov, ktoré HoloLens za toto obdobie dosiahli.

Aktuálne si môže HoloLens zakúpiť každý, kto je ochotný investovať približne 3000€. Kvôli tejto cene, ako aj faktu, že ide o prvú lastovičku rozšírenej reality, predaje nedosahujú závratné čísla, no to v tejto fáze ani nebolo cieľom Microsoftu.

Náš tip
Ďalšia verzia headsetu Microsoft HoloLens má doraziť až v roku 2019

HoloLens je možné priamo zakúpiť už v Austrálii, Kanade, Írsku, Japonsku, Francúzsku, Nemecku, Novom Zélande, Spojenom kráľovstve, ako aj v Spojených štátoch. Ešte pred letom sa má k predaju pridať navyše aj Čína.

Microsoft v príspevku na svojom blogu informuje, že v najbližších mesiacoch dramaticky posilní svoje plány, pôsobenie a iniciatívy v oblastiach virtuálnej a rozšírenej reality. Niektoré zo svojich veľkých plánov má pritom odhaliť na konferencii Build 2017 v máji.

https://www.youtube.com/watch?v=qPEVtqtKw0A

Najväčší záujem vyvolala informácia o tom, že v obchode Windows Store je už dostupných viac ako 150 aplikácií vyvinutých exkluzívne pre rozšírenú realitu. S prihliadnutím na skutočnosť, že HoloLens sa stále nachádza v rukách malého počtu vývojárov a spoločností, ide o celkom pôsobivé číslo. Navyše množstvo rôznych prototypov a ranných verzií aplikácií ešte nie je zaradených od obchodu Windows Store, no napriek tomu si zaslúžia uznanie.

Za ostatný rok sme pritom mohli vidieť viacero príkladov reálneho použitia rozšírenej reality cez HoloLens. Či už ide o návrh operačných sál, návrh a inšpekciu budov, armádne využitie alebo oživenie princípov hry Portal, je jasné, že HoloLens má obrovský potenciál. Microsoft je pritom jednou z vedúcich spoločností v oblasti technológie rozšírenej reality, a toto svoje postavenie plánuje ďalej upevňovať. Oznámil totiž vytvorenie špecializovaného tímu  zameraného na zlepšenie svojho marketingu súvisiaceho s rozšírenou realitou.

Výsledkom tohto snaženia by malo byť aj rozšírenie povedomia jednak o HoloLens, ako aj o ďalších headsetoch pre virtuálnu a rozšírenú realitu z dielne partnerských spoločností.

Zdroj: Microsoft

31.03.2017

+