MojWindows

Je ťažké predstaviť si, že by Microsoft pri prvotnom návrhu headsetu pre rozšírenú realitu HoloLens počítal s jeho nasadením priamo vo vypätých bojových situáciach. Ukrajinská spoločnosť LimpidArmor s ním ale aktívne experimentuje práve v tejto oblasti. Len nedávno totiž začala testovať vojenskú výbavu, ktorá zahŕňa prilbu so zabudovaným HoloLens.

Nápad stavia na skutočnosti, že z tankov a obrnených vozidiel je častokrát znížená viditeľnosť, no posádka potrebuje mať neustály prehľad o situácii okolo seba. Momentálne tak zvykne sledovať množstvo monitorov, kde sa zobrazuje prenos z vonkajších kamier. A práve toto chce LimpidArmor podstatne uľahčiť pomocou rozšírenej reality a sledovacieho systému.

hololens

Prilba je navrhnutá pre veliteľov na použitie v prepojení s pokročilým systémom kamier a senzorov umiestnených po vonkajších stranách obrnených vozidiel a tankov. Microsoft HoloLens z nich zachytáva prenos, ktorý potom zobrazuje v 360-stupňovom pohľade vo viditeľnom aj infračervenom spektre. Ako veliteľ otáča hlavou okamžite získava presný prehľad o tom, aká je situácia v okolí 300 metrov v každom smere. Systém dokonca obsahuje automatické zameriavanie cieľov a schopnosť zvýrazňovať nepriateľské a spojenecké jednotky a pozície.

hololens-2

Systém je momentálne v štádiu konceptu, no už oň prejavila záujem napríklad ukrajinská armáda. Budúcnosť pre HoloLens tak môže ležať nie len v zábavnom priemysle, systéme vzdelávania, či priemyselnej výrobe, ale aj na bojovom poli.

Zdroj: Defence blog

04.11.2016

+