MojWindows

Funkcia Mobilný prístupový bod predstavuje vo Windows 10 jednoduchý spôsob ako svoje internetové pripojenie zdieľať s ostatnými zariadeniami v dosahu. Inak povedané, zariadenie vytvorí Wi-Fi, kam sa môžu pripojiť ďalšie zariadenia. Povedzme, že máte notebook, ktorý je na internet pripojený káblom, no potrebovali by ste na internet dostať aj svoj smartfón. Keďže notebooky obsahujú aj Wi-Fi adaptér, môžete ho pomocou funkcie Mobilný prístupový bod premeniť na akýsi provizórny router. Hoci funkcia príde najviac vhod v prípade notebookov, používať sa samozrejme dá aj na stolových počítačoch. V tomto prípade ale budete potrebovať Wi-Fi adaptér napríklad do USB portu.

Windows 10 za najlepšiu cenu


Mobilný prístupový bod vo Windows 10

Veľkou zaujímavosťou je to, že funkcia dokáže prístupový bod vytvoriť aj v prípade, ak sa zo zariadenia k internetu pripájate cez Wi-Fi. Totožný adaptér vtedy funguje pre prijímanie signálu zo zdrojového routra, ako aj vysielač pre ostatné zariadenia. Vhod to môže prísť napríklad v situácii, keď  má router ku ktorému sa pripájate obmedzenie na počet pripojených zariadení, prípadne povolené len vybrané MAC adresy.

Pri vytváraní mobilného prístupového bodu navyše nedôjde k prerušeniu existujúceho pripojenia, čo je teoreticky možné využiť aj v situácii, že osobne nepoznáte heslo k používanému pripojeniu, a niekto Vám ho len zadal v systéme. Výhoda toho, že funkcia je zabudovaná priamo do operačného systému je v tom, že nemusíte zháňať žiadne riešenia tretích strán, ani vykonávať akési zmeny v registroch, ako to bolo prv. Používanie je v tomto prípade veľmi priamočiare.

Funkciu jednoducho zapnete, systém pripojeniu pridelí automaticky heslo a Vy sa prakticky okamžite môžete pripojiť s ostatnými zariadeniami. Pridelené heslo môže byť značne zložité, no môžete ho ručne zmeniť na niečo prívetivejšie. Zatiaľ čo teraz je funkcia „skrytá“ v systémových nastaveniach, s príchodom aktualizácie Creators Update si svoje miesto nájde priamo vo výbere pripojení, ako aj Centre akcií. Jej používanie sa tak stane ešte o čosi prívetivejšie.

Wi-Fi hotspot

Ako si z počítača s Windows 10 vytvoriť Wi-Fi hotspot

  • Otvoríme si Nastavenia (Win + I), kde prejdeme do sekcie „Sieť a internet“.
  • Z ponuky na ľavej strane vyberieme možnosť „Mobilný prístupový bod“.
  • Na stránke môžeme vidieť prednastavený názov siete, ako aj heslo pre pripojenie. Pokiaľ nám nevyhovuje, zmeníme ho stlačením na tlačidlo Upraviť. hotspot 2
  • Ďalej tu môžeme zvoliť, ktoré z našich aktívnych pripojení vlastne chceme zdieľať (Wi-Fi alebo Ethernet).
  • Keď je všetko pripravené, stačí prepínač pod nápisom „Zdieľať moje internetové pripojenie s inými zariadeniami“ prepnúť do polohy Zapnuté.
  • Hotovo. Teraz sa môžeme z iných zariadení pripojiť k nášmu Wi-Fi hotspotu.
  • hotspot 3

Windows 10 za najlepšiu cenu

14.02.2017

+