MojWindows

Microsoft ešte oficiálne ani nepotvrdil práce na novej edícii operačného systému Windows 10 s označením Cloud, a šikovným programátorským ručičkám sa už podarilo prísť na to, ako v nej prekonať ochranu proti spúšťaniu klasických aplikácií.

Do obehu sa dostalo viacero raných zostavení edície Cloud, ktoré verejnosti už stihli ukázať niekoľko z princípov, na ktorých sú postavené. Najväčším známym obmedzením tohto systému je to, že používateľ môže inštalovať a spúšťať výhradne aplikácie z obchodu Windows Store. Akonáhle by chcel spúšťať aj bežné aplikácie napríklad stiahnuté z internetu, musí si zaplatiť za licenciu a prechod na edíciu Windows 10 Pro.

Windows 10 Cloud

Aspoň taká je podľa momentálne dostupných informácií základná myšlienka Microsoftu pri návrhu novej, odľahčenej edície Cloud. Viacerým programátorom a nadšencom sa už ale podarilo zabudované obmedzenie obísť bez toho, aby niečo niekomu platili. Aktuálne by vlastne ani nemohli. Microsoft totiž edíciu Cloud ešte oficiálne nielen že neuviedol na trh, ale zatiaľ ani len nepotvrdil.

Predpokladá sa, že edícia Cloud bude dostupná úplne bezplatne, aj keď nateraz nie je jasné, či bude určená výhradne pre výrobcov zariadení, alebo aj bežným používateľom ako akási základná verzia Windows 10. Skutočnosť, že by bolo veľmi jednoduchým spôsobom možné obísť najväčší nedostatok bezplatného systému otvára dvere pre rôzne scenáre.

Windows 10 Cloud 2

Postup, akým je možné docieliť spúšťanie bežných aplikácií totiž nemá byť príliš komplikovaný a vraj by ho dokázal vykonať aj priemerný používateľ. Pravdepodobnosť toho, že by následne zaplatil za licenciu tak dramaticky klesá. Ako sa tieto nové informácie odrazia na pripravovanom systéme ešte len uvidíme.

Microsoft pravdepodobne nejakým spôsobom blokovane aplikácií pritvrdí. Času na to má rozhodne dosť. Zatiaľ vidíme len jednotlivé kúsky skladačky a rúškom tajomstva ostávajú zahalené aj ďalšie možné limitácie novej edície operačného systému Windows 10 Cloud.

Zdroj:Neowin

11.02.2017

+