MojWindows

Po dlhšom čakaní bolo počas minulého týždňa konečne vydané prvé tohtoročné testovacie zostavenie Windows 10. Určené bolo pre Insiderov zaradených do okruhu Fast ring a prinieslo niekoľko nových funkcií a vylepšení. Veľkú časť noviniek, ktorú oficiálne prinieslo, sme už ale popísali v rámci uniknutého zostavenia 14997, preto ich tu preskakujeme.

Zachytávanie obrazovky pomocou klávesovej skratky

Zaujímavým prídavkom v zostavení 15002 je klávesová skratka Win + Shift + S, ktorá slúži na spustenie nástroja pre zachytávanie časti obrazovky. Vyznačená oblasť sa skopíruje do schránky a následne ju môžete vložiť do požadovanej aplikácie. V podstate to funguje ako Print Screen s možnosťou výberu rozsahu. windows-shift-s-capture

Upravené rozhranie sieťových pripojení

V rozhraní sieťových pripojení, ktoré je umiestnené v notifikačnej oblasti, pribudlo tlačidlo pre zapnutie mobilného hotspotu a pri výbere VPN sietí nájdeme tlačidlo „Connect“. Používateľ sa tak už nemusí presúvať do Nastavení.

vpn-connect-windows10

Cortana

Integrácia s digitálnou asistentkou Cortana sa postupne rozširuje do nových aplikácií, s čím narastá aj počet dostupných príkazov. Preto bude systém pri zadaní názvu aplikácie zobrazovať aj niektoré zo súvisiacich príkazov pre Cortanu.

cortana-command-suggestions

Windows Ink

Funkcia Windows Ink sa dočkala drobných vylepšení vrátane mierne upraveného ovládania pre pero, ceruzku a zvýraznovač, kde je jasne vidno, ktorá z farieb je zvolená. V aplikáciách Skicár a Snímka obrazovky na skicovanie, pribudla nová guma na mazanie celých atramentových ťahov. V súvislosti s Windows Ink bolo upravené aj správanie panela úloh. Pokiaľ si používateľ zapne rozhranie Windows Ink Workspace, bude sa panel úloh zobrazovať na všetkých pripojených monitoroch.

Náš tip
Windows Ink – písanie poznámok a kreslenie aj bez dotykovej obrazovky

eraser-stroke-windowsink

Nastavenia

V stránke Systém->Úložisko pribudol nový odkaz na otvorenie nástroja Úložné priestory. Kategória Systém obsahuje novú stránku „Cross-device experiences“, kde je umiestnené nastavenie „Povoliť aplikáciám v mojich ostatných zariadeniach otvárať aplikácie a pracovať v tomto zariadení“.

cross-device-experiences-windows10

Stránka Systém->Zariadenia->Touchpad bola doplnená o nastavenia pre gestá tromi a štyrmi prstami. Taktiež pribudla samostatná stránka pre príslušenstvo Surface Dial, no tá sa zobrazuje len na podporovaných zariadeniach – Surface Pro 4, Surface Book a Surface Studio.

settings-devices-wheel-microsoft

V stránke Nastavenia->Sieť a Internet->Ethernet pribudla možnosť „Nastaviť ako pripojenie účtované podľa objemu dát“. Tá bola predtým oficiálne dostupná len pre pripojenia Wi-Fi.

ethernet-metered-windows10_

V stránke Nastavenia->Prispôsobenie->Farby si systém ukladá a zobrazuje posledných 5 použitých farieb. Okrem toho došlo k zlúčeniu nastavenia farby pre Štart, panel úloh a Centrum akcií.

recent-colors-windows10

Stránka Nastavenia->Kontá->Možnosti prihlásenia bola rozšírená o experimentálnu možnosť Dynamic Lock.

Náš tip
Windows Hello po odchode používateľa automaticky uzamkne zariadenie

dynamic-lock-windows10

V zjednodušení prístupu pribudla možnosť pre stiahnutie a inštaláciu podpory pre zariadenia Braille. Nastavenie ochrany osobných údajov bolo rozšírené o stránku s nastavením prístupu k diagnostickým informáciám.

app-diagnostic-windows10

Zelená obrazovka smrti

Od zostavenia 15002 a vyššie budú všetky testovacie verzie Windows 10 namiesto klasickej modrej obrazovky smrti (BSOD) zobrazovať jej zelenú verziu. Microsoft tak chce ľahšie rozlíšiť medzi problémami na produkčných zostaveniach a tých testovacích.

Optimalizácia a vizuálne zmeny

Microsoft informuje, že od tohto zostavenia bude zmena veľkosti aplikácií rýchlejšia a plynulejšia. Týkať sa to má aj vecí ako Prieskumník, Poznámkový blok, či aplikácií z Windows Store. Rovnako sa malo zlepšiť správanie ikon po pripojení externej obrazovky s rozdielnym DPI ako má natívna obrazovka. Ikony by teda už viac nemali byť rozhádzané, ani sa zobrazovať ako príliš malé, či príliš veľké.

Upozornenia v Centre akcií môžu byť zlučované do nových typov podskupín a zároveň v nich bol opravený problém so zobrazovaním nesprávneho času. Pokiaľ sa používateľ prihlasuje do aplikácií cez viacero účtov, bude sa mu zobrazovať nové dialógové okno so všetkými dostupnými účtami.

Medzi ďalšími drobnými zmenami nájdeme novú aplikáciu „Learn Gestures“, ktorá však momentálne nefunguje, upravené pozadie v aplikácii Windows Holographics a vylepšený vyhľadávací panel vo Windows Store.

learn-gestures

Microsoft Edge

Pokiaľ je Microsoft Edge pripnutý na paneli úloh, môžete pravým kliknutím na jeho ikonu otvoriť takzvaný „Jump List“, odkiaľ sa dá otvoriť okno v klasickom režime alebo v režime InPrivate.

edge-jump-list

Edge od zostavenia 15002 a vyššie bude automaticky blokovať nedôveryhodný Flash obsah. Používateľ na to bude upozornený a môže povoliť jeho spustenie.

flash-edge

Pribudla aj podpora pre webové platby, čo stránkam umožňuje pri nákupe použiť informácie uložené v aplikácii Microsoft Wallet.

wallet-web-payment

Obrázky: WindowsCentral

16.01.2017

+