MojWindows

Aktualizácia Creators Update so sebou prinesie pre Windows 10 množstvo rôznych zmien, úprav a vylepšení. Niektoré budú badateľné už na prvý pohľad, iné si svoje miestečko nájdu hlboko v kóde a používatelia si ich uvedomia až po dlhodobej práci so systémom, prípadne pri používaní konkrétnej funkcie, či zariadenia.

Jednou z významných, no na prvý pohľad nie celkom jasných zmien bude pridanie podpory pre Bluetooth štandard GATT Server. Za týmto nejasným termínom sa v praxi skrýva vec, z ktorej bude ťažiť množstvo používateľov – chytré (smart) zariadenia budú prostredníctvom pripojenia Bluetooth schopné korektne podporovať zobrazovanie upozornení na hovory a SMS správy. Systém tak bude so zariadeniami schopný cez Bluetooth komunikovať obojsmerne. Platí to hlavne v prípade, ak sa výrobcovia pridŕžajú technických noriem a nevytvárajú si vlastné štandardy, či nadstavby pre komunikáciu.

Medzi zariadeniami, ktoré sa budú medzi prvými tešiť z vylepšenej podpory, sú produkty spoločností Fitbit a Garmin. Prvá menovaná v spolupráci s Microsoftom dokonca ohlásila spustenie uzatvoreného beta testu novej verzie svojej aplikácie pre počítače a smartfóny so systémom Windows 10. Postupom času sa podpora bude rozširovať a používatelia by sa tak mali dočkať nových chytrých zariadení, vrátane nositeľnej elektroniky.

Fitbit

GATT Server však nie je jedinou vecou v oblasti Bluetooth pripojenia, ktorú Microsoft vylepšuje. Ďalším prídavkom bude programové rozhranie Call Control. To umožní v aplikáciách pre prenos hlasu cez internet používať ovládanie hovorov (zdvihnúť, podržať, položiť a podobne) s využitím Bluetooth headsetov. Okrem toho sa má zvýšiť kvalita audio hovorov cez VOIP.

Windows 10 ďalej bude schopný komunikovať s Bluetooth LE zariadeniami, ako sú rôzne senzory a smart zariadenia bez nutnosti prvotného párovania. Systém sa dokonca bude schopný identifikovať ako pripojiteľné zariadenie, čo má uľahčiť množstvo problémov s pripájaním rôznych inteligentných zámkov, senzorov a ďalších zariadení.

Creators Update síce vydláždi cestu pre lepší spôsob komunikácie so smart zariadeniami, no vývojári musia na nové možnosti reagovať vo svojich aplikáciách. Bez ich zásahu sa toho veľa nezmení.

Zdroj: Microsoft

14.01.2017

+