MojWindows

Od prvého novembra 2016 Microsoft oficiálne ukončil predaj licencií operačných systémov Windows 7 a Windows 8.1 vo všetkých verziách pre výrobcov počítačov a zariadení. Ide o takzvané OEM licencie, ktoré sú viazané na konkrétne zariadenia, na ktorých je systém predinštalovaný pri predaji. V praxi to znamená toľko, že partnerské spoločnosti ako Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo a ďalšie, môžu na svoje novo vyrobené zariadenia určené koncovým zákazníkom inštalovať od Microsoftu už len Windows 10.

S ukončením predaja OEM licencií sa tak celkovo uzatvárajú dvere za oficiálnym predajom systémov Windows 7 a 8.1. Predaj krabicových licencií koncovým zákazníkom skončil už v minulých rokoch. Napriek tomu sa stále dajú nájsť spoločnosti, ktoré Windows 7 a 8.1 naďalej majú v ponuke.

windows-koniec-predaja

O ukončení predaja licencií pre OEM partnerov sa vie už dlhšiu dobu, nakoľko informácie boli dlhodobo zverejnené na oficiálnej stránke Microsoftu. Počítače s predinštalovaným Windows 7 a 8.1 tak bude možné zakúpiť už len v rámci dopredaja a postupom času sa úplne vytratia z predajní, kde ich nahradí už len Windows 10. Reálne ale môžu byť zariadenia so staršími systémami dostupné ešte mesiace, možno roky, kým sa nevypredajú posledné zásoby. Rapídne sa však zníži ponuka rôznych konfigurácií.

Avšak aj zákazníci, ktorí si zakúpia zariadenia s verziou Windows 10, budú mať možnosť legálne získať Windows 7 Professional alebo Windows 8.1. OEM verzia Windows 10 Pro im totiž poskytuje právo na vykonanie takzvaného downgradu, kedy si môžu nainštalovať skoršie verzie Windows a získať pritom potrebné licencie.

windows-podpora

Používatelia samozrejme neostanú bez podpory, v tejto oblasti sa nemení nič. Štandardná podpora pre Windows 8.1 pokračuje naďalej a jej ukončenie je naplánované až na rok 2018. Rozšírenú technickú podporu vo forme bezpečnostných aktualizácií potom dostane na ďalších 5 rokov, až do 10. januára 2023. Starší Windows 7 sa už momentálne nachádza v štádiu rozšírenej podpory, ktorá platí  do 14. januára 2020.

05.11.2016

+