MojWindows

Microsoft ukončil interné práce na produktoch série Band, vrátane prác na prototype náramku Microsoft Band 3, a podľa dostupných informácií momentálne ani nepočíta s tým, že by ďalšiu generáciu náramku niekedy vydal. Tieto správy určite nepotešili žiadneho fanúšika náramkov Microsoft Band, no v širšom zábere ešte nemusí ísť o úplný koniec nositeľnej elektroniky od Microsoftu.

Ustúpenie v oblasti nositeľnej elektroniky by nebolo dobrým krokom

S ohľadom na udalosti, ktoré prebehli v oddelení zaoberajúcom sa produktami Band je zjavné, že Microsoft skutočne zrušil akékoľvek plány vydať Microsoft Band 3. Aktívne práce na prototype boli ukončené, tímy testerov a vývojárov rozpustené a žiadne nové funkcie sa nevyvíjajú. Najčastejšie skloňovaným dôvodom, ktorý má za zrušením stáť je to, že napriek dlhodobej snahe sa vývojárom nepodarilo na náramku Band spojazdniť Windows 10.

Náš tip
Takto vyzerá prototyp zrušeného náramku Microsoft Band 3

Celá produktová línia tak bola presunutá do štádia, kedy sa na nových produktoch nepracuje a a softvérová podpora pretrváva už len pre to, čo je aktuálne dostupné na trhu. To však nevyhnutne neznamená, že s ukončením Bandu Microsoft automaticky konči v oblasti nositeľnej elektroniky. Takýto krok by sa mu mohol veľmi škaredo vypomstiť. Keď sa na to pozrieme z pohľadu, že Band 3 sa od predošlej generácie líšil len minimálne, je celkom možné, že jeho zrušením si Microsoft pripravuje pôdu pre práce na niečom diametrálne odlišnom.

microsoft-band-2

Vývoj nového produktu od základov

Už teraz sa objavujú informácie, že Microsoft hľadá spôsoby, ako výsledky prác na senzoroch pre Band 3 využiť v úplne odlišnom produkte. Za predpokladu, že by skutočne došlo k vydaniu nového zariadenia v oblasti nositeľnej elektroniky, takmer s určitosťou by obsahovalo akúsi odľahčenú verziu Windows 10. Práve budovanie komplexného Windows 10 ekosystému naprieč širokou škálou rôznych zariadení je totiž niečo, na čom Microsoft pracuje už dlhú dobu.

S prihliadnutím na túto skutočnosť dostáva zrušenie prác na Bande 3 nový rozmer. Koniec-koncov Windows 10 je v mnohých ohľadoch príliš komplexným systémom pre jednoduché úlohy, s ohľadom na ktoré bol Band navrhnutý. Band 3 tak mohol dostať stopku skutočne preto, aby uvoľnil priestor produktu, ktorý bude vytvorený s dôrazom na využitie Windows 10. No to, či a v akom rozsahu sa vývojárom nakoniec podarí „desiatku“ dostať do nositeľnej elektroniky je otázkou budúcnosti.

microsoftband3leak1-0-0

Čakanie na produkt, ktorý nemusí prísť

Súčasné zásoby náramku Microsoft Band 2 boli oficiálne vypredané a Microsoft potvrdil, že dodatočnú produkciu neplánuje. Band 3 bol zrušený a pokiaľ Microsoft skutočne pracuje na novom zariadení, môže trvať roky, kým dorazí do predaja. Pokiaľ sa teda pohrávate s myšlienkou kúpiť si nejaký smart náramok, momentálne je najrozumnejšie obrátiť sa niekam inam.

Zdroj: WindowsCentral, Zdnet

07.11.2016

+