MojWindows

Spoločnosť ADATA pred pár mesiacmi značne rozšírila svoje portfólio produktov o nové externé SSD disky. Medzi nimi figuruje napríklad model SV620, ktorý sme mali možnosť vyskúšať len nedávno, no v ponuke sa objavuje aj model SC660. Obidva pritom stavajú na dostupnej cene, vďaka čomu sa stávajú atraktívnymi kúskami pre ľudí, ktorí hľadajú produkt s dobrým pomerom cena/výkon.

Náš tip
ADATA SV620 – externý SSD disk s výborným pomerom cena/výkon | Recenzia

Keď však odhliadneme od rozdielnych prevedení, zistíme, že v skutočnosti ide o totožné produkty. V obidvoch prípadoch je použitý SSD disk ADATA SP550, ktorý je akurát chránený iným obalom. Preto je podstatná časť recenzie, ktorá platí pre obidva modely, totožná. Všetky merania však boli vykonané samostatne pre každý z diskov.

disk-info

Pokiaľ sa teda budete rozhodovať medzi modelom SV620 a SC660, pôjde výhradne o voľbu vkusu a rozmerov. Z dvojice je máličko kompaktnejší práve model SC660. Jeho rozmery predstavujú 12 cm na dĺžku, 7,6 cm na šírku a 0,96 cm na výšku. Žiadne problémy s prenášaním tak nepripadajú do úvahy. Okrem kompaktnejších rozmerov je aj o štipku ľahší. Rozdiel síce predstavujú len 4 gramy, a tak ho prakticky nepostrehnete, napriek tomu tu je.

adata-ssd-1

Na tele disku sa z vrchu nachádzajú ryhy, nápis ADATA SSD a modrá LED dióda, ktorá signalizuje, kedy disk zapisuje/číta dáta. Vpredu je situovaný konektor pre pripojenie USB kábla. Spodok je s výnimkou čiarového kódu s informáciami o type disku a certifikáciách prázdny.

adata-ssd-5

Opäť narážame na rovnaké skromné balenie v malej krabičke, kde nájdeme len nutný základ – 2,5-palcový disk, USB 3.0 kábel a stručný manuál. Prenos dát zabezpečuje rozhranie štandardu USB 3.0 so spätnou kompatibilitou so štandardom USB 2.0. Disk je možné pripojiť k ľubovoľnému zariadeniu, ktoré dokáže pracovať s externými úložiskami.

adata-ssd-3

Používanie disku je jednoduché, stačí ho pripojiť, počkať, kým systém nainštaluje potrebné ovládače a môžete s ním pracovať. Z celkovej uvádzanej kapacity 240 GB je pre používateľa v skutočnosti prístupných 223 GB.

Aplikácia HHD to GO

ADATA v návode k disku odporúča používať svoju aplikáciu HDD to GO, ktorá značne rozširuje a uľahčuje prácu s diskom. Nie je však podmienkou a s diskom je možné plnohodnotne pracovať aj bez nej. HDD to Go ponúka množstvo funkcií, pričom niektoré z nich sú užitočnejšie viac, iné menej. Ide napríklad o synchronizáciu obľúbených položiek z prehliadačov Internet Explorer a Firefox, funkciu Surfovanie bez stopy, možnosť zálohovať a synchronizovať Microsoft Outlook alebo súbory z disku.

Zaujímavá je napríklad funkcia PC-Lock, kedy je po odpojení disku počítač uzamknutý až do okamihu, kedy je disk opätovne pripojený. Z bezpečnostného hľadiska je dôležitá funkcia pre správu šifrovania disku. Súbory môžu byť v prípade potreby zašifrované 256-bitovým kľúčom štandardu AES.

adata-ssd-4

Výsledky benchmarkov

Pri čítaní a zápise veľkých súborov si disk na základe benchmarkov vedie veľmi dobre a skutočne sa blíži k hodnote, ktorú uvádza výrobca – 410 MB/s. Pri čítaní dosahuje rýchlosť 379 MB/s a pri zápise 373 MB/s. Pre malé 4 KB súbory dosahuje čítanie a zápis hodnoty v rozmedzí 15 – 32 MB/s.

Priemerná rýchlosť čítania na základe benchmarku HD Tune Pro predstavuje 218,7 MB/s. Pri reálnom používaní sa rýchlosť samozrejme dynamicky mení v závislosti od toho, s akými súbormi sa aktuálne pracuje.

hd-tune-ssd-adata

Praktické testy

Praktické testy ukazujú, že čítanie z disku je v prípade veľkých súborov približne dva až trikrát rýchlejšie ako zápis. Rýchlosť disku je celkovo veľmi dobrá a v porovnaní s klasickým externým diskom je rozdiel samozrejme diametrálny. Výsledky sú priemerom štyroch meraní vykonaných so značným časovým odstupom. Drobné rozdiely v porovnaní s výsledkami meraní v prípade modelu ADATA SV620 sú spôsobené štandardnou odchýlkou merania, ako spomíname aj v úvode, obidva externé disky v skutočnosti využívajú totožný SSD disk – ADATA SP550.

Zápis na disk 

  • Zmes súborov 1,12GB 624ks  – 0:07
  • Hra 40 GB 1636ks – 12:50
  • Súbory 5 x 1 GB – 1:10

Čítanie z disku 

  • Zmes súborov 1,12GB 624ks – 0:06
  • Hra 40 GB 1636ks – 4:37
  • Súbory 5 x 1 GB – 0:29

Hodnotenie

Ako spomíname v úvode, externý disk ADATA SC660 je po stránke výkonu na vlas totožný s nedávno testovaným modelom SV620. Pod rozličnými krytmi totiž drieme totožný SSD disk. Výber medzi týmito dvomi modelmi sa tak odohráva len po stránke výzoru a kompaktnosti. Akékoľvek ďalšie rozdiely by sme tu hľadali len márne. Dokonca aj balenie pozostáva z totožného obsahu.

adata-ssd-2

Model ADATA SC660 sa však na pulty obchodov dostáva len v týchto dňoch, preto nevieme presné ceny, za koľko ho budú jednotlivý predajcovia ponúkať. Odporúčaná predajná cena je stanovená na 89€ v prípade 120 GB modelu a 165 € v prípade modelu s kapacitou 480 GB. Totožné odporúčané ceny ale platia aj pre model SV 620, a ten je reálne možné zakúpiť podstatne lacnejšie. Z tohto dôvodu dávame obidvom diskom rovnaké hodnotenie, no je možné, že cenovo sa predsa len budú líšiť v rádoch jednotiek €. Stále ale ide o výbornú kúpu a jednu z najlacnejších ponúk.

+ Pomer cena/výkon
+ Rýchlosť

– kratší USB kábel
– jednoduché balenie a vyhotovenie

27.10.2016

+