MojWindows

Občas sa môže stať, že inštalácia nových ovládačov pre grafickú kartu nedopadne presne podľa predstáv systému a vyskytne sa  nejaká chyba. Tá môže mať za následok, že dôjde k zmene rozlíšenia, čo sa v konečnom dôsledku zase prejaví na rozhádzaní ikon a zmene ich veľkosti, či rozostupov. Po opätovnom nahodení správneho rozlíšenia si ale ikony ako na potvoru neobnovia svoje pôvodné nastavenie. A vy budete musieť ručne zmeniť ich veľkosť alebo rozostup medzi nimi. Ukážeme si teda, ako postupovať v takom prípade.

Windows 10 za najlepšiu cenu


Ako zmeniť rozostupy medzi ikonami na pracovnej ploche

Úprava rozostupu ikon na ploche po stránke vertikálneho a horizontálneho umiestnenia nie je možná tak priamočiaro, ako je to v prípade úpravy ich veľkosti. Nevyhneme sa tak vŕtaniu v systémových registroch, no našťastie to nie je až tak veľmi náročné. Obidva parametre, vertikálne aj horizontálne umiestnenie, majú hodnotu štandardne nastavenú na -1125. V prípade, že ikony majú medzi sebou neobvykle veľké medzery, je vhodné začať nastavením hodnôt na práve toto číslo. V prípade, že chceme trochu experimentovať a náhodou prestrelíme, je dobré vrátiť sa k týmto hodnotám. Systém totiž akceptuje pri nastavovaní rozostupov čísla v rozmedzí od -480 do -2730.

  • Cez ponuku Štart vyhľadáme Spustiť, prípadne túto funkciu zapneme pomocou klávesovej skratky Win + R.
  • Do políčka Otvoriť zadáme regedit a potvrdíme spustenie.Ako si zmeniť veľkosť ikon
  • Cez editor registrov si postupne otvoríme umiestnenie HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop\WindowMetrics.Ako si zmeniť veľkosť ikon
  • Na pravej strane nájdeme nastavenie IconSpacing, ktoré predstavuje rozostup medzi ikonami v horizontálnom smere. Dvojklikom otvoríme jeho nastavenia a zadáme buď štandardnú hodnotu -1125, alebo inú z rozmedzia -480 do -2730. Druhé nastavenie, ktoré nás zaujíma nesie označenie IconVerticalSpacing. Predstavuje rozostup medzi ikonami vo vertikálnom smere. Pri upravovaní platí to isté ako v prípade IconSpacing.Ako si zmeniť veľkosť ikon
  • Po dokončení úprav reštartujeme počítač, aby sa správne uložili zmeny.

Rada na záver

Pokiaľ majú veľkosť zmenené aj ďalšie systémové prvky ako napríklad panel úloh, aplikácie a podobne, overte si správnosť nastavení v Prispôsobení obrazovky. Nájdete ich cez systémové nastavenia v ponuke Systém a položke Obrazovka. Konkrétne ide o možnosť Zmena veľkosti textu, aplikácií a ďalších položiek.

Windows 10 za najlepšiu cenu

19.08.2016

+