MojWindows

Jadro a holografické knižnice, ktoré využíva HoloLens, headset pre rozšírenú realitu, budú v roku 2017 súčasťou aktualizácie pre desktopový Windows 10. Používatelia tak budú môcť s použitím  rôznych okuliarov pre rozšírenú a virtuálnu realitu pracovať s aplikáciami pre Windows Holographic. Tieto aplikácie boli kvôli potrebe špeciálneho systému zatiaľ prístupné len cez HoloLens.

Po aktualizácii ale používatelia získajú prístup k rovnakému systémovému prostrediu, aké využíva spomínaný HoloLens a teda aj k aplikáciám. Pracovať navyše bude možné nielen s 3D, ale aj s klasickými 2D aplikáciami. Samotné aplikácie budú pri používaní takpovediac zavesené v priestore. Informoval o tom šéf oddelenia pre Windows a Zariadenia Terry Myerson.

Platforma Windows Holographic bude rozšírená aj na počítače s nižším výkonom. Demonštrované to bolo konkrétne na minipočítači Intel NUP s procesorom Intel rodiny Skylake a integrovanou grafickou kartou Iris, ktorý zvládol plynulých 90 snímok za sekundu. Bližšie podrobnosti, ako aj presné hardvérové požiadavky budú oznámené koncom tohto roka na konferencii WinHEC.

https://www.youtube.com/watch?v=Gu09UWqS8-Q

Microsoft a Intel zároveň oznámili, že Windows Holographic bude taktiež podporovať pripravovaný headset pre virtuálnu realitu Project Alloy. Ide o bezdrôtové zariadenie, ktoré obsahuje všetky komponenty potrebné na prácu s virtuálnou realitou. Upúšťa od klasického ovládania a namiesto toho na interakciu s prostredím virtuálnej reality využíva pohyb hlavy používateľa. Okrem virtuálnej reality má však byť zamerané aj na zmiešanú realitu, kedy sa do virtuálneho prostredia ako objekty prenášajú veci z reálneho sveta.

Windows Holographic

Tento headset je momentálne v štádiu vývoja a Intel ho plánuje vydať v priebehu druhej polovice budúceho roka. Má pritom ísť o open source projekt, čím chce motivovať ďalšie spoločnosti aby pracovali na vlastných zariadeniach s využitím prvkov Project Alloy a platformy Windows Holographic.

Zdroj: TheVerge

17.08.2016

+