MojWindows

Ako sa blížime k termínu vydania aktualizácie Anniversary Update, stupňuje sa aj frekvencia, s ktorou Microsoft zverejňuje nové a nové testovacie verzie systému Windows 10. A tak sa tento týždeň stalo, že pre Insiderov v okruhu Fast ring došlo k vydaniu hneď dvoch verzií. V utorok večer to bola verzia s označením 14366 a vo štvrtok večer s označením 14367. Napriek tomu, že medzi nimi je malý rozdiel, zmien je požehnane.

Čo je nové?

Aplikácia Feedback Hub na odosielanie pripomienok a návrhov na vylepšenie, ako aj nahlasovanie chýb má novú klávesovú skratku na spustenie. Ide o kombináciu kláves Win + F, ktorá spraví snímku obrazovky a spustí spomínanú aplikáciu. Používateľ samozrejme môže danú snímku odstrániť a pripomienky poslať bez nej. Zmena má uľahčiť prácu vývojárom, ktorí častokrát potrebujú aj vizuálny podklad zachytávajúci problém.

Podpora jazykov pre rozpoznávanie textu písaného rukou bola rozšírená o 23 nových jazykov. Inštalácia prebieha pomocou Nastavenia -> Čas a jazyk.

Nový nástroj pre obnovenie stavu po čistej inštalácii systému je prístupný cez Nastavenia. Na základe spätnej odozvy od Insiderov bol vytvorený nový nástroj, ktorý má ponúkať jednoduchý spôsob spustenia čistej inštalácie. Pomocou neho používateľ získa poslednú dostupnú verziu systému Windows 10 po čistej inštalácii. Príde tak o všetky aplikácie nainštalované v počítači. Od doteraz dostupného nástroja sa líši aj tým, že dôjde aj k odstráneniu aplikácií, ktoré predinštaloval výrobca.

Opravy a vylepšenia

  • Notifikácie zobrazované zo smartfónov cez Cortanu sú spoľahlivejšie a rýchlejšie. V aplikáciách, ktoré to podporujú  je možné použiť aj rýchle odpovede. V Centre akcií sa budú notifikácie zo smartfónov zobrazovať vo vlastnej skupine s názvom Windows Phone. Opravený bol aj problém, kedy sa v týchto notifikáciách emotikony zobrazovali ako štvorčeky.
  • Nástroj Desktop App Converter Preview už funguje správne, je však potrebné stiahnuť novú verziu.
  • Opravený problém, ktorý pri pripájaní do Azure Active Directory spôsoboval, že dialógové okno malo nezvykle veľké rozmery.
  • Rýchle akcie v Centre akcií, ktoré zapínajú a vypínajú funkcie ako Bluetooth alebo režim tabletu majú prechodný indikátor On/Off aby bolo jasne viditeľné zmeny stavu. Opravený bol aj problém, že klávesová skratka Win + A nevyvolala Centrum Akcií ak jeho ikona bola vypnutá. Rovnako bol opravený problém s notifikáciami blokujúcimi vyvolanie Centra akcií.
  • Opravený problém s nesprávnym vyhľadávaním systémových nastavení cez Cortanu.
  • Opravený problém s nechcenou zmenou textu pri zadávaní prístupových údajov k Wi-Fi pokiaľ bola používaná tmavá farebná schéma systému.
  • Opravený problém s PowerShell skriptami pripnutými na panel úloh. Po spustení vytvárali len jedno funkčné okno. Ďalšie okná vytvorené pomocou príkazov skriptu neakceptovali vstup.
  • Opravený problém, kedy každé novootvorené poznámky v aplikácii Sticky notes blikali na bielo a čierno po tom, ako došlo k vytvoreniu určitého počtu poznámok.
  • Ikony pre funkcie Aktualizácie a Bezpečnosť, Windows Update, a Obnovenie v Nastaveniach boli vynovené tak, aby jasnejšie odrážali svoje akcie.
  • Opravený problém, kedy sa Office aplikácie nezobrazovali v ponuke Štart v zozname Najpoužívanejšie.
  • Opravený problém, kedy sa Cortana po hlasovom príkaze “Hey Cortana” zobrazila za prostredím Windows Ink Workspace.
  • Opravený problém s pádom aplikácie Explorer.exe po zvolení možnosti „Otvoriť okno príkazového riadku“ z kontextovej ponuky.

Známe chyby

  • Aplikácia Moderátor sa po prepnutí prepínača v Nastavenia-> Uľahčenie prístupu – Moderátor, nespustí.
17.06.2016

+