MojWindows

Microsoft v súvislosti s nadchádzajúcou aktualizáciou Anniversary Update vykonal viacero úprav v minimálnych požiadavkách operačného systému Windows 10. Zmeny sa týkajú systému určeného pre počítače, aj toho pre smartfóny. Dôležitá zmena sa týka podporovaných veľkostí obrazovky. Minimálna uhlopriečka pre Windows 10 PC bola znížená z pôvodných 8 na nových 7 palcov. Ťažiť z nej budú hlavne výrobcovia tabletov a hybridných (2-v-1) zariadení.

U mobilnej desiatky bola zmena zase opačná. Došlo k zvýšeniu maximálnej uhlopriečky zariadení, na ktorých je systém možné nasadiť. Windows 10 Mobile tak bude možné využívať na zariadeniach s maximálne 9-palcovou uhlopriečkou. Predošlým maximom pritom bola 7.99-palcová uhlopriečka.

Zmenená bola aj minimálna požadovaná veľkosť RAM pre desktopovú verziu Windows 10. Systém po novom vyžaduje minimálne 2 GB operačnej pamäte, a to aj v prípade 32-bitovej verzie. Čo sa týka nárokov na veľkosť pevného disku, pre 32- bitovú verziu je minimom 16 GB a pre 64-bitovú verziu je to 20 GB.

Zverejnené požiadavky predstavujú hranicu, pokiaľ bude Microsoft testovať a overovať plnohodnotnú funkčnosť systému Windows 10. Zároveň má isť o absolútne minimum, kedy systém poskytuje prijateľný používateľský zážitok. Zmena sa teda dotkne výrobcov zariadení, ktorým by mala napomôcť pri vývoji a výrobe nových zariadení, kde chcú nasadiť Windows 10. Používatelia teda systém spustia aj na zariadenaich mimo týchto požiadaviek, no jeho použiteľnosť nebude prijateľná.

23.05.2016

+