MojWindows

Microsoft sa najnovšie pustil do „konvertovania“ svojich starších Win32 (desktopových) aplikácií s použitím nástroja Desktop App Converter. Ide o jeden z trojice nástrojov vytvorených s cieľom pomôcť vývojárom dostať ich existujúce aplikácie pri vynaložení minimálneho úsilia do nového Windows Store. Môžete tak naraziť na aplikácie ako WordPad, XPS Viewer, Windows Fax and Scan alebo Microsoft Character Map. Zatiaľ ich nie je možné stiahnuť a sprístupnené by mali byť s vydaním aktualizácie Windows 10 Anniversary Update.

centennial 5

Týmto spôsobom sa Microsoft snaží poskytovať čo najviac aplikácií na jednom mieste, ktorým je spomínaný Windows Store. Konečným cieľom je síce to, aby aplikácie boli dostupné pre všetky zariadenia s Windows 10, no nie je to také jednoduché.

Názov Universal Windows Platform síce naznačuje, že jedna aplikácia má fungovať na celej škále zariadení. Skutočnosť je však taká, že vývojári musia podniknúť viacero krokov, aby zabezpečili takéto bezproblémové fungovanie aplikácie. Platforma UWP im na to akurát poskytuje všetko potrebné.

UWP

Preto nie je možné zobrať Win32 aplikáciu, ktorá bola vytvorená pre počítače, predhodiť ju nástrojom na konvertovanie a zrazu tak získať aplikáciu, ktorá pobeží na smartfónoch, na počítačoch a dokonca aj na Xboxe. UWP síce podporuje časť knižníc, ktoré Win32 a .NET aplikácie používajú, no nie všetky z nich.

V prípade konvertovaných Win32 aplikácií preto ľahko môže dôjsť k situácii, kedy aplikácia zavolá dynamickú knižnicu, prítomnú len v desktopovej verzii systému Windows. Pokiaľ sa tento scenár naplnil na smartfóne, aplikácia spadne, zasekne sa alebo dôjde k inému neštandardnému správaniu. Pokiaľ by teda vývojári chceli svoju starú aplikáciu sprístupniť pre všetky typy zariadení, musia sa pustiť do poriadnej úpravy jej zdrojového kódu.

centennial 2

Univerzálne aplikácie však nie sú len o tom, že ich rozhranie sa dokáže prispôsobiť rôznym typom zariadení. Ťažia aj z viacerých nových možností systému Windows. Prenesením starej aplikácie na UWP získava prístup k živej dlaždici, systémovým notifikáciám, nástrojom na monitorovanie z Windows Store, automatizovanému procesu aktualizácií a podobne.

Nástroj Desktop App Converter tak neupravuje aplikácie po formálnej stránke, akurát ich prevedie do formátu, ktorý je možné nahrať do Windows Store. To, aby sa z nej stala skutočne univerzálna aplikácia fungujúca naprieč rôznymi zariadeniami musí zabezpečiť vývojár jej úpravou.

centennial

Portovanie aplikácií tak v žiadnom prípade nenahrádza proces vývoja univerzálnych aplikácií. Predstavuje len jednoduchý spôsob ako existujúce aplikácie dostať do obchodu Windows Store a pridať im prístup k niektorým novým funkciám. Práve vďaka tomu by mohlo dôjsť k značnému nárastu ľahko získateľných a overených aplikácií cez Windows Store. Ďalším chceným efektom je, že vývojári sa oboznámia s konceptom UWP, čo by ich mohlo motivovať k prepracovaniu svojej aplikácie na skutočne univerzálnu, dostupnú pre celý Windows ekosystém. Je to však beh na dlhú trať a my sme len na začiatku.

03.05.2016

+