MojWindows

Väčšina používateľov operačného systému Windows kopíruje, maže alebo prenáša väčšie množstvo súborov pomocou klasického príkazu cez klávesu Ctrl a ľavé tlačidlo na myške. Je však aj iná možnosť, ktorá možno bude vyhovovať niektorým z vás, ktorí neobľubujú klávesové skratky a radi používajú iba myš.

Tomuto spôsobu sa hovorí označovanie súborov cez tzv. check boxy, pomocou ktorých viete označiť rôzny počet súborov a následne ich kopírovať, mazať a prenášať len pomocou vašej myšky:

  • Otvoríme si Windows Explorer a v ľavom hornom rohu stlačíme možnosť Organizovať (Organize)

organize

  • V ponuke, ktorá sa nám zjaví, zvolíme položku Možnosti súboru a vyhľadávania (Folder and search options)

folder

  • Zobrazí sa nám okno, v ktorom zvolíme záložku Zobraziť (View)

view

  • V pokročilých nastaveniach (Advanced settings) prejdeme až úplne dole, kde nájdeme možnosť Použiť check boxy na vyberanie položiek (Use check boxes to select items). Zaškrtneme túto možnosť a potvrdíme naše rozhodnutie kliknutím na tlačidlo OK.

use check

  • Následne sa pri súborov vo Windows Explorery objavia combo boxy buď naľavo alebo v ľavom hornom rohu. Záleží od nastavenia zobrazenia súborov. Výsledok vyzerá nasledovne.

ukazka1 ukazka2

V prípade, že na svojom zariadení máte nainštalovaný operačný systém Windows 10, tento úkon sa vykonáva ešte ľahšie. V prieskumníkovi len stačí kliknúť na možnosť Súbor (File) a v pravej časti zaškrtnúť možnosť Item check boxes.

win 10 check boxes

22.02.2016

+