MojWindows

Na slovenský trh prichádza novinka od spoločnosti Microsoft z divízie smartfónov Nokia Lumia 830. Ide o štýlový, veľmi dobre vybavený a cenovo dostupný smartfón, ktorý disponuje najnovšou aktualizáciou dobre známeho operačného systému Windows Phone 8.1. Tradičnou súčasťou Lumia smartfónov sa už stáva ochranné sklo Corning Gorilla Glass 3 a zobrazovacia technológia displeja ClearBlack. Zariadenie okrem iného disponuje aj na prvý pohľad atraktívnym 10 Mpx zadným PureView fotoaparátom s optikou ZEISS a automatickým zaostrovaním pomocou dvojstupňového tlačidla spúšte. Poďme sa teda pozrieť ako si Lumia 830 počínala pri testovaní v našej redakcií.

Balenie | Nič extra

Nokia Lumia 830 prichádza v malom recyklovateľnom balení bielej farby na ktorom je vytlačená podobizeň zariadenia a do ktorého spoločnosť Microsoft v súčastnosti balí všetky svoje smartfóny. Opäť nás však sklamal pohľad na obsah tohto balenia. Okrem nabíjacieho kábla, príručky používania a záručného listu, tu totiž nič iné nenájdete. Vzhľadom na 350 € cenovku zariadenia by sme minimálne očakávali pribalené slúchadlá, jednoduchý ochranný kryt alebo fóliu.

balenie2

balenie1

Konštrukcia | Štýlový dizajn a kvalitné spracovanie

Ako už aj zo samotného názvu recenzie vyplýva, Nokia Lumia 830 prichádza so štýlovým dizajnom nielen samotného tela, ale aj zadného fotoaparátu. Zariadenie je samozrejme kvalitne spracované a vyzerá to tak, že sa Microsoft naučil, že odnímateľné zadné kryty v rôznych farebných prevedeniach sú to, čo u zákazníkov taktiež zaváži. Obvod smartfónu tvorí hliníkový rám, ktorý chráni vnútro samotného zariadenia. Pôsobí veľmi kvalitne a je aj dostatočne hrubý. Pokiaľ vám teda Lumia 830 spadne na zem, maximálne sa ulomí kúsok zo spomínaného rámu a smartfón funguje ďalej. Pri svojich rozmeroch (Dĺžka: 139.4 mm, Šírka: 70.7 mm, Hrúbka: 8.5 mm), veľmi dobrej hmotnosti 150 g a veľkosti displeja ideálnych 5 palcov, sa s Lumiou 830 výborne manipuluje aj pomocou jednej ruky. Celý smartfón je vyrobený z recyklovateľných materiálov. Je teda na 100 % recyklovateľný a možno ho znova následne použiť.

Nokia Lumia 830 recenzia-1

Zadná strana Lumie 830 odhaľuje odnímateľný kryt z tenkého bioplastu, ktorý na kostre drží za pomoci množstva úchytov, ktoré zaručujú, že kryt sám od seba neodpadne. Na jeho opätovné upevnenie je potrebná väčšia sila, ale netreba sa toho báť. Plast je dostatočne pružný a nehrozí, že by sa nejaký z úchytov len tak ulomil. V dolnej časti nájdeme otvory určené pre vývod zvuku zo zabudovaného štvorcového reproduktoru. Presne v strede sa nachádza vertikálne umiestnené logo Nokia a v hornej časti štýlový 10 Mpx fotoaparát s optikou ZEISS a LED bleskom.

Nokia Lumia 830 recenzia-2

Predná strana Nokie Lumia 830 ponúka pohľad na 5 palcový HD(1280 x 720 bodov) displej, ktorý pokrýva odolné a ľahko očístiteľné ochranné sklo Corning Corilla Glass 3. Spoločnosť Microsoft sa pre tento model rozhodla opäť osadiť 3 fyzické hardvérové tlačidla namiesto virtuálnych, no pre ľudí s menšou rukou (čo je aj môj prípad) bude problém pomocou jednej ruky dosiahnuť na ľavé (v prípade lavákov) alebo pravé (v prípade pravákov) tlačidlo pre ich väčšie odsadenie. Pod tlačidlami taktiež nájdeme malý okrúhly vývod pre mikrofón. V hornej časti sa nachádza reproduktor pre telefónne hovory, logotyp Nokia, ktorý nezvyčajne sedí v pravom hornom rohu a 0.9 Mpx širokouhlý predný fotoaparát.

Nokia Lumia 830 recenzia-7

Horná hrana Lumie 830 netradičné odokrýva pohľad na 3.5 mm jack určený pre pripojenie slúchadiel a micro USB konektor na nabíjanie alebo pripojenie smartfónu k počítaču. Netradičné preto, lebo predchádzajúce modely mali tento micro USB konektor umiestnený na dolnej hrane. Nakoniec nám ostala pravá strana, ktorá už tradične disponuje trojicou tlačidiel na ovládanie hlasitosti, zapnutia/vypnutia zablokovania/odblokovania zariadenia a dvojstupňovou spúštou fotoaparátu.

Nokia Lumia 830 recenzia-5

Celkovo som z konštrukcie Nokie Lumia 830 získal veľmi dobrý dojem, v ktorom ma zaujal štýlový dizajn so zaoblenými hranami, kvalitné spracovanie a odnímateľný zadný plastový kryt, ktorý je dostupný v rôznych farebných prevedeniach. Potešil ma aj dizajn zadného fotoaparátu, veľký reproduktor a odolnosť voči pádom.

Displej | Tradične výborný

Zvykli sme si, že Lumia zariadenia disponujú už tradične veľmi kvalitnými displejmi, ktoré svoje klady dokazujú najmä na priamom slnku, kde ponúkajú veľmi dobrú čitateľnosť. Nokia Lumia 830 nie je výnimkou. 5 palcový IPS LCD HD displej s hustotou 296 bodov na palec a výborným podaním čiernej, ktorú zabezpečuje technológia ClearBlack, neostal nikomu nič dlžný. Displej pokrýva spomínané odolné ochranné sklo Corning Gorilla Glass tretej generácie, ktoré poskytuje veľmi jednoduché čistenie prípadných mastných odtlačkov, odolnosť pri pádoch na tvrdé povrchy a prípadných škrabancoch.

Nokia Lumia 830 recenzia-4

Obrazovka taktiež disponuje technológiou dotykového displeja pre mimoriadne citlivé dotykové ovládanie, takže aj ten najmenší dotyk s obrazovkou spustí úkon, ktorý používateľ od zariadenia požaduje. Veľkým pozitívom je aj spomínaná čitateľnosť na priamom slnku, ktorú zabezpečuje funkcia Čitateľnosť pri slnečnom svetle.

Výkon | Poradí si aj s náročnejšími hrami a aplikáciami

Nokia Lumia 830 rozhodne nepartí medzi najlepšie zariadenia, čo sa týka výkonu, no nie je to žiaden lenivec. Ukrýva sa v nej totiž štvorjadrový procesor Qualcomm Snapdragon 400, ktorý je taktovaný na 1.2 GHz. Spoločnosť mu robí operačná pamäť RAM s kapacitou 1 GB a veľkým plusom je aj interné uložisko s kapacitou až 16 GB s možnosťou jeho rozšírenia na 128 GB pomocou micro SD karty. Pri zakúpení zariadenia zákazník získa aj 15 GB úložisko zdarma na OneDrive cloude.

Na smartfóne sme vyskúšali aj zopár benchmarkových testov, ktoré nedopadli zle, ale ani výborne. Z hľadiska grafiky to nebolo najlepšie, no Lumia 830 si poradila počas testovania aj s náročnejšími hrami ako Asphalt 8: Airborne alebo Angry Birds: Epic. Smartfón vytrel v testoch kocúra niektorým starším súrodencom ako napr. Lumií 1020, takže sa nemá za čo hanbiť.

wp_ss_20141205_0002 wp_ss_20141205_0003 wp_ss_20141205_0001

Z obrázkov je viditeľné, že v teste AnTuTu Lumia 830 dopadla len o pár bodov lepšie než Nokia Lumia 735, ktorú sme testovali naposledy. Vzhľadom na cenový rozdiel medzi týmito dvoma zariadeniami, ktorý činí až 100 € sme však čakali, že si smartfón bude počínať lepšie. Vyskúšali sme aj grafický test GFXBench 3.0, v ktorom Lumia 830 zvládla skoro všetky prekážky a poradila si aj s ukážkou Full HD počítačovej hry. Video však bolo premietané pri veľmi nízkom fps, pretože zariadenie ho nedokázalo plynule prehrať kvôli slabšej grafickej karte.

wp_ss_20141205_0005 wp_ss_20141205_0006

Smartfón sa však prekvapivo pri hraní hier a spúšťaní aplikácií do veľkej miery neprehrieval, čo bolo výrazným nedostatkom Nokia smartfónov, ktoré som mal možnosť testovať. Toto zistenie teda hodnotím kladne a dúfam, že bude tento nedostatok odstranený aj zo zariadení, ktoré prídu po tomto.

Multimédia | Klasická výbava

Nokia Lumia 830 recenzia-6

Vysoko kvalitný zvuk, ktorý je tradičnou súčasťou Lumia zariadení, neobišiel ani testovaný model Lumia 830 a znásobené otvory pre vývod zvuku z reproduktora tomu len pomáhajú. Reproduktor je porovnateľne väčší než pri Nokii Lumia 735, no pri položení alebo držaní zariadenia je zvuk z reproduktora tlmený. Tento nedostatok však výborne kompenzuje rozsah hlasitosti od 1 po 30. Po pripojení externých slúchadiel je zvuk rovnako kvalitný no samozrejme záleži aj od druhu a kvality konkrétnych slúchadiel. Operačný systém Windows Phone 8.1 poskytuje širokú škálu aplikácií na prehrávanie ako hudbz tak videa. Pre prehrávanie hudby tu máme MixRadio, Hudba, Spotify, Shazam a ďalšie. Na prehrávanie videa slúžia aplikácie Video, Spotify, VLC player atď.  Aplikácie sú prehľadné, ľahko sa v nich orientuje no funkcionalita nie je na vysokej úrovni.

wp_ss_20141206_0009 wp_ss_20141206_0010 wp_ss_20141206_0011

Na smartfóne sme vyskúšali aj niekoľko testovacích vzoriek videa Big Buck Bunny, kde Lumia 830 prehrala 2D HD a full HD videá pri 24 a 30 snímkoch za sekundu. Prehrala dokonca aj Full HD 3D video. Quad HD vzorku síce spustila, no video veľmi sekalo a bolo nepozerateľné. Pokiaľ máte záujem vyskúšať si tieto vzorky aj na svojom mobilnom telefóne, ponúkame vám ich prostredníctvom nasledujúceho odkazu.

wp_ss_20141205_0031

wp_ss_20141206_0014

Batéria | Slušná výdrž

Nokia Lumia 830 disponuje batériou s kapacitou 2200 mAh, ktorá poskytuje dobrú výdrž aj pri väčšom zaťažení. Vďaka automatickému jasu displeja zariadenie nespotrebuje toľko energie potrebnej na vykonávanie iných úkonov. Pri testovaní výdrže tejto batérie som zvolil stredné zaťaženie. Znamená to, že som surfoval po internete, prezeral maily, telefonoval, zahral si nejakú hru, počúval hudbu spúšťal rôzne aplikácie, Batéria v tomto prípade vydržala niečo cez 2 dni. Pokiaľ by som ale v jednom kuse na smartfóne hral hry a mal spustených niekoľko aplikácií naraz, určite by výdrž nepresiahla viac ako 1 deň a nejaké tie drobné. V súčastnosti však skoro každy smartfón čelí podobnému problému, ktorý v dohľadnej dobe asi nebude tak skoro vyriešený, takže tento fakt nehodnotím ako mínus. Ako vždy ale pripomínam, že výsledok testovania výdrže batérie je subjektívny a záleží na konkrétnom používateľovi, ako dlho mu batéria vydrží.

Nokia Lumia 830 recenzia-9

Nokia Lumia 830 taktiež disponuje novinkou bezdrôtového nabíjania, ktoré ponúka zariadenie Wireless Charging Plate. Bohužial toto príslušenstvo sme nemali možnosť zatiaľ odtestovať. Batéria sa však dokáže nabiť aj štandardným spôsobom asi za 2 hodiny. Predĺžiť výdrž batérie je možné pomocou nástroja Šetrič batérie, ktorý má za úlohu vypnúť nepotrebné aplikácie a funkcie, ktoré používateľ v tú danú chvíľu nepotrebuje, no ja osobne som  veľký nárast výdrže pri zapnutí tejto funkcie nezaznamenal.

wp_ss_20141206_0006 wp_ss_20141205_0038

Operačný systém | Windows Phone 8.1 s aktualizáciou Lumia Denim

Operačným systémom Nokie Lumia 830 je Windows Phone 8.1 s najnovšou aktualizáciou Lumia Denim, ktorá priniesla niekoľko vylepšení. S touto aktualizáciou sme už mali tú česť počas testovania selfie smartfónu Nokia Lumia 735 a príjemne nás prekvapila. Windows Phone totiž nebol vždy na takej úrovni ako je tomu dnes. Radi však vidíme, že stále napreduje a spoločnosť Microsoft sa neustále snaží vylepšovať jeho funkcionalitu s každou novou aktualizáciou.

wp_ss_20141205_0019 wp_ss_20141206_0004 wp_ss_20141206_0005

Asi najviditeľnejšou zmenou novej aktualizácie je schopnosť systému vytvárať ľubovoľné množstvo priečinkov na pracovnej ploche. Celý proces ich vytvárania môžete nájsť v recenzií zariadenia Nokia Lumia 735. Rôzne vstavané aplikácie ako napr. Počasie, Facebook, Shazam alebo Bing teraz umožňujú zobrazovanie svojich informácií na obrazovke uzamknutia, čo je tiež veľmi užitočné. Do systému pribudlo taktiež množstvo animovaných dlaždíc. Microsoft aktualizoval aj radu Nokia aplikácií a premenoval ich názvy na Lumia, keďže ukončil akvizíciu smartfón divízie so spoločnosťou Nokia.

wp_ss_20141205_0007 wp_ss_20141205_0027 wp_ss_20141205_0034

V nastaveniach telefónu pribudla možnosť obrazovky s prehľadom, v ktorej si používateľ môže okrem iného nastaviť aj nočný režim. Ide o funkciu, ktorá v konkrétnom časovom rozmedzí zablokuje widget alebo aplikáciu, ktorá sa zobrazuje na obrazovke uzamknutia a zmení farbu písma na červenú modrú alebo zelenú podľa uváženia používateľa. Táto funkcia umožňuje dokonca úplné vypnutie danej aplikácie na pozadí alebo vypnutie zobrazovania času a dátumu. Vďaka tomu sa šetrí batéria napr. v noci, keď tieto widgety používateľ nevyužíva, pretože spí. Samozrejme tento režím je možné mať zapnutý počas celého dňa alebo vôbec. Všetko sa odvíja od konkrétneho používateľa.

wp_ss_20141206_0001 wp_ss_20141205_0008 wp_ss_20141205_0009

wp_ss_20141205_0010 wp_ss_20141205_0011 wp_ss_20141205_0012

Samozrejmosťou je prítomnosť farebných profilov a jasu, ktoré si môže používateľ prispôsobiť svojím potrebám. Je teda zaručená maximálna personalizácia zo strany operačného systému. Okrem iného pribudli novinky pre podnikovú sféru – nove VPN profily, Apps Corner – niečo na štýl Kids corner, vylepšená S/MIME funkcionalita a vylepšený kalendár.

wp_ss_20141205_0035 wp_ss_20141205_0033 wp_ss_20141205_0028

wp_ss_20141206_0003 wp_ss_20141206_0002 wp_ss_20141205_0025

Tradičná súčasť tohto operačného systému je samozrejme prítomnosť bezplatných HERE Maps a gps navigácie HERE Drive+. Tie ponúkajú používateľovi možnosť stiahnutia akýchkoľvek trás a máp z krajín po celkom svete. Nechýba ani hlasová navigácia, ktorá je dostupná aj v Slovenskom jazyku. Keďže Lumia 830 disponuje 16 GB interným uložiskom a micro SD podporou, používateľ sa nemusí báť preplnenia úložného priestoru nekontrolovaným sťahovaním gps máp. Je vidieť, že spoločnosť Nokia neustále aktualizuje tieto mapy, pretože v nich pribúda stále väčšie množstvo 3D objektov ako napr. Bratislavský hrad, Eifelova veža alebo Big Ben.

wp_ss_20141205_0017 wp_ss_20141205_0015 wp_ss_20141205_0014

wp_ss_20141205_0018 wp_ss_20141205_0013 wp_ss_20141205_0016

Záver s používania tejto aktualizácie operačného systému Windows Phone 8.1 je veľmi prívetivý, pretože priniesla opäť niečo nové a to je koniec koncov hlavná myšlienka každej novej aktualizácie. Sme teda zvedaví, čo za novinky prinesú nové smartfóny, ktoré už budú disponovať zjednoteným operačným systémom Windows 10.

Konektivita

Nokia Lumia 830 obsahuje všetky dôležité moduly pre rýchle a spoľahlivé spojenie so svetom. Rýchle pripojenie 3G alebo sieť LTE FDD s 5 rôznymi frekvenčnými pásmami pre tento účel bohate postačia. Maximálna rýchlosť prijímania dát v sieti LTE je  zmeraná na 150 Mbit/s a maximálna rýchlosť ich odosielania sa rovná hodnote 50 Mbit/s. Samozrejmosťou je pripojenie Wi-Fi: WLAN IEEE 802.11 a/b/g/n a Wi-Fi Hotspot, ktorý umožňuje zdieľanie internetu až 8 zariadeniam naraz. Nechýba ani Bluetooth 4.0, dotykové zdieľanie informácií pomocou antény NFC a technológie na určovanie polohy A-GLONASS, A-GPS a BeiDou.

Nokia Lumia 830 recenzia-3

Pri používaní Nokie Lumia 830 som nezaznamenal žiadny problém s príjmom signálu a taktiež pri telefonovaní, ktoré ponúka veľmi dobrý prenos hlasu, čo môžem povedať aj o jeho reprodukcií. Typ SIM karty, ktorý je kompatibilný s týmto zariadením sa nazýva Nano SIM, ktorý sa vyskytuje pri zariadeniach ako napr. Lumia 735 alebo Lumia 1520.

Fotoaparát | Veľmi dobrá kvalita

Nokia Lumia 830 disponuje dvojicou fotoaparátov. Hlavný zadný fotoaparát disponuje rozlíšením 10 Mpx s optikou ZEISS, automatickým zaostrovaním pomocou dvojstupňového tlačidla spúšte, optikou so 6 šošovkami a 4-násobným digitálnym zoomom. Samozrejmosťou je optická stabilizácia a LED blesk. Počas testovania tohto zariadenia som bol s fotoaparátom veľmi spokojný. Je jasné, že fotografie pri zlom svetle alebo v noci nie sú také kvalitné. Toto však ako mínus nevnímam.

wp_ss_20141205_0023 wp_ss_20141205_0022

Dokonca aj fotenie pomocou maximálneho priblíženia môžem hodnotiť veľmi dobre, pretože Lumia 830 po odfotografovaní takejto fotky optimalizuje pixely a výsledný obrázok vyzerá veľmi dobre. Predný širokouhlý fotoaparát je na tom s rozlíšením už horšie, no stále vie vyprodukovať obstojné selfie fotografie alebo videohovor pomocou aplikácie Skype. Je len potrebné mať lepšie svetelné podmienky, pretože v opačnom prípade fotografie za moc nestoja. Na príčine môže byť len 0.9 Mpx rozlíšenie,

wp_ss_20141205_0020 wp_ss_20141205_0024 wp_ss_20141205_0021

Na fotografovanie a upravovanie fotografií systém Windows Phone 8.1 ponúka celú škálu natívnych aplikácií z rady Lumia. Sú to napr. Lumia Selfie na vytváranie selfie fotografií, Lumia Camera a Fotoaparát na fotografovanie klasických obrázkov, Lumia Panorama na vytváranie vlasných pamorám, Lumia Cinemagraph, Lumia Storyteller alebo Lumia Refocus. Zariadenie nemá cez deň problém s pohyblivými obrázkami vďaka funkcií šporť, ktorú aplikácie na fotografovanie ponúkajú. Lumia 830 taktiež vytvára výborné makrá a k dispozícií sú aj také nástroje ako časovač, sekvenčné snímky a pohyblivé obrázky a následné aplikovanie viacerých filtrov ako zmena jasu alebo živosti.

WP_20141209_020 WP_20141209_018 WP_20141209_009

 

WP_20141207_001

Video

Obidva fotoaparáty dokážu natáčať video. Hlavný fototoaparát vie natočiť video v HD alebo vo Full HD rozlíšení pri 24, 30 snímkoch za sekundu. Windows Phone 8.1 dokonca ponúka pri natáčaní videa nahrávanie  okolitého zvuku v štandarde Dolby Digital 5.1. Pri natáčaní testovacieho videa vo Full HD rozlíšení vynikli funkcie ako optická stabilizácia obrazu, automatické zaostrovanie a okamžité prispôsobenie sa zmene svetlných podmienok. Dokonca aj pri chôdzi obraz nestratil na svojej kvalite, takže video hodnotíme taktiež veľmi dobre. Predná kamera dokáže natáčať video v HD kvalite  napr. pomocou aplikácie Skype Qik, čo je v podstate video verzia aplikácie Messenger. Samozrejme je natáčanie videa cez prednú kameru umožnené aj natívnymi aplikáciami fotoaparát a Lumia Camera. Na úpravu videa slúži napr. natívna aplikácia Lumia Video Trimmer.

Hodnotenie

Nokiu Lumia 830 môžem hodnotiť len veľmi dobre. Počas môjho testovania som si ju totiž veľmi obľúbil a myslím si, že je to asi najlepší Lumia smartfón roka 2014. Dôvodov pre toto tvrdenie je hneď niekoľko. Smartfón je primerane veľký, ľahký, disponuje atraktívnym dizajnom a je odolný voči pádom. Výdrž batérie taktiež nie je najhoršia vzhľadom na jej menšiu kapacitu a hlavne musím pochváliť veľmi slušný 10 Mpx fotoaparát a systém Windows Phone 8.1 s aktualizáciou Lumia Denim, ktorá opäť priniesla niekoľko vylepšení, ktoré určite každý používateľ odcení. Kvalitné konštrukčné spracovanie je už tradičným znakom Lumia smartfónov a sme radi, že neobišlo ani tento model, ktorý sa dostal do výkladov pred koncom tohto kalendárneho roka. Nokia Lumia 830 v podstate reprezentuje cenovo dostupnú vlajkovú loď, ktorá za pomerne dobrú cenu ponúka veľmi dobré parametre. Používateľ si ju dokonca môže ešte viac prispôsobiť za pomoci zadného vymeniteľného krytu, ktorý je dostupný v rôznych farebných prevedeniach. Sme radi, že sa pri tomto smartfóne aj pri väčšom zaťažení neobjavilo väčšie prehrievanie, čo pri predchádzajúcich modeloch niekorých ľudí odrádzalo od kúpy. Trochu nás ale mrzí absencia slúchadiel alebo fólie na displej, ktoré sme v balení bohužial nenašli a taktiež tak trochu nezmyselne veľké oddelenie hardvérovových tlačidiel, ktoré ľudom s menšou rukou sťažujú manipuláciu s telefónom. Výkon v testoch taktiež nebol najlepší aj napriek výkonnejšiemu procesoru, no hry a aplikácie Lumia 830 zvládla celkom dobre. Nokiu Lumia 830 môžete v e-shopoch zohnať už za cenu od 305,99 €.

Plusy

  • konštrukčné spracovanie
  • Windows Phone 8.1 s aktualizáciou Lumia Denim
  • Výborný displej
  • Odnímateľný zadný kryt
  • Dizajn
  • Cena

Mínusy

  • absencia slúchadiel
  • rozmiestnenie hardvérových tlačidiel
  • výkon
20.12.2014

+