MojWindows

Zariadenie HTC One (M8) for Windows dosiahlo v benchmarkových testoch výborné výsledky a stalo sa najrýchlejším smartfónom s operačným systémom Windows Phone na svete. HTC bolo porovnávané s výkonným tabletofónom Nokia Lumia 1520. Po hárverovej stránke má HTC menšiu výhodu, pretože disponuje čipom Snapdragon 801 s frekvenciou 2.3 GHz a grafickým akcelerátorom Adreno 330. Na druhej strane Lumia 1520 ma v sebe zabudovaný menej výkonný čip Snapdragon 800 s frekvenciou 2.2 GHz a tým istým grafickým akcelerátorom Adreno 330.

Obe zariadenia sa podrobili populárnemu benchmarku Basemark OS II, ktorý funguje ako na Windows Phone, tak aj na Android a iOS. Aplikácia bola nainštalovaná do pamäte telefónu a nie na SD kartu, aby sa zaručil maximálny výkon. Boli vykonané viaceré testy, z ktorých sa použili najlepšie tri na konečnú analýzu.

bench_one

Zariadenie  s veľkým prehľadom zvíťazilo nielen nad Nokiou Lumia 1520, ale taktiež zosadilo doterajšieho lídra smartfón ASUS PadFone Infinity 2 s celkovým počtom bodov – 1077.  Za odmenu HTC obrdžalo striebornú medailu pre druhé najvýkonnejšie zariadenie v benchmarkovom teste Basemark OS II, hneď po zlatom šampiónovi Sony Xperia Z2 s 1226 bodmi.

Odhliadnúc od výkonnostných testov HTC si viedlo lepšie aj pri bežnom používaní, čo sa týka rýchlosti operačného systému, otvárania aplikácií a všeobecnej odozvy než Nokia Lumia 1520. Tieto fakty sú sčasti zapríčinené vyšším výkonom čipu Snapdragon 801. Lumia 1520 síce disponuje vyššou verziou Windows Phone 8.1 update vďaka programu Preview for Developers, no jej verzia nie je optimalizovaná na tento update, ale na klasický Windows Phone 8.1. Na druhej strane softvér na zariadení HTC  obsahuje optimalizáciu na Windows Phone 8.1 update a má tak veľkú výhodu oproti Nokií. Nadchádzajúci softvér pre Nokiu Lumia 1520 s krycím názvom „Debian Red“ by však mohol veci trošku zmeniť a pridať jej body vo výkonnostných testoch.  Väčší počet testov by síce mohol zmenšíť bodový rozdiel medzi týmito dvoma zariadeniami, no vzhľadom na lepšiu výbavu pri HTC One (M8) je nepravdepodobné, že by ho Lumia 1520 dokázala poraziť.

Záver je teda jednoznačný. Spoločnosť HTC úspešne presunula svoju vlajkovú loď na Windows Phone a dokonca si zaručila aj výkonnostné prvenstvo na tejto platforme.

Zdroj: wpcentral

21.08.2014

+